Дилери китайців розіграли 13 млн на ескалатор для київського вокзалу
20.07.2021   //  

12 липня Філія «Вокзальна компанія» АТ «Українська залізниця» уклала договір з ТОВ «Міцуї Україна» з закупівлі двох ескалаторів вартістю 13,08 млн гривень. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Єдиним конкурентом «Міцуї Україна» за підряд очікуваною вартістю у 15,58 млн гривень було ПП «Скай Кепітал Груп». Обидві фірми є продавцями обладнання китайського виробника  HansonLift (Suzhou) Co. Ltd і конкурували на аукціоні з  однією моделлю ескалатора.

Ця обставина стала приводом для ТОВ «Інструментальний завод» (структури «Крюківського вагонобудівного заводу»,  якого через недоліки документації не допустили до торгів) вимагати скасування процедури закупівлі через пов’язаність учасників. Скаржник помітив, що і надані учасниками листи від компанії-виробника HansonLift є цілком ідентичними, не містять дати підписання, а автором електронних копій цих листів є одна й та сама людина. Та подав вимогу до замовника:

«ТОВ «МІЦУІ Україна» та ПП «СКАЙ КЕПІТАЛ ГРУП» […] є офіційними представниками (дилерами) одного й того самого виробника – компанії Hanson Lift (Suzhou) Cо., Ltd. (Китай) та пропонують до постачання ескалатори однієї тієї ж моделі HS 200-27,3-100М, що підтверджується листами компанії Hanson Lift (Suzhou) Cо., Ltd. Дані листи від компанії Hanson Lift є ідентичними в обох учасників, не містять дату їх підписання та реєстраційних номерів, виготовлені на одному принтері, оскільки підпис та печатка ідентичні без будь-якого зміщення та однакового відбитку. Також, автором електронних копій листів в обох випадках (про що можна засвідчитись у властивостях документів PDF) є Vladimir Oleynik.

Зазначаємо, що відповідно до частини 1 статті 1 ЗУ «Про захист економічної конкуренції» пов’язаними особами є юридичні та/або фізичні особи, які спільно або узгоджено здійснюють господарську діяльність суб’єкта господарювання. Пов’язаність учасників Закупівлі проявляється в тому, що учасники є компаніями-ділерами одного виробника.

У відповідності до роз’яснень члена Постійно діючої адміністративної колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель в 2015–2019 роках А. Загребельської при участі в тендері дилерів/дистриб’юторів/офіційних представників одного виробника правило двох виробників не дотримується. Зміна підходу з «виробників» на «дилерів» створює ризик того, що тендери будуть «прописувати» під одного виробника, а участь у них братимуть «делеговані» таким виробником учасники. Зважаючи на те, що основна мета ведення бізнесу — отримання прибутку, є значний ризик впливу такого виробника на ціну, яку пропонуватимуть обидва учасники на його товар. У результаті принцип максимальної економії не може бути досягнуто», – зазначається в заяві «Інструментального заводу».

Проте замовник це звернення проігнорував та 1 липня провів аукціон за участі двох  дилерів китайців. Підряд взяв «Міцуї Україна» з дисконтом у 16% за 13,08 млн гривень. З них 11,94 млн гривень – це безпосередньо вартість двох ескалаторів, решта – витрати на додаткові роботи з демонтажу існуючих ескалаторів, виготовлення та отримання технічних і дозвільних документів.

Ескалатори поставлять у будівлю Центрального вокзалу  станції Київ-Пасажирський. За вимогами замовника, постачальник зобов’язаний окрім доставки та монтажу нових ескалаторів забезпечити демонтаж та доставку до місця зберігання попередніх, провести ревізію деталей старого обладнання. І взяти на себе розробку та затвердження проектної та дозвільної документації, в тому числі виготовлення облікового паспорту по об’єкту культурної спадщини, документації до охоронного договору тощо.

Всі задачі підрядник має виконати за дев’ять місяців з дати укладання угоди.

ТОВ «Міцуї Україна» зі статутним капіталом у 2 млн гривень зареєстровано у Києві в 2017 році, основною спеціалізацією компанії зазначена неспеціалізована оптова торгівля. Власником та керівником одноосібно виступає Юрій Воронін. Раніше фірма  виграла кілька тендерів Міноборони з обслуговування ліфтів на 83 897 гривень.