Відмову АМКУ розглядати зловживання олігархічних телеканалів оскаржили до суду
19.07.2021   //  

«Ліга антитрасту» разом зі споживачами «Мережі Ланет» оскаржили до суду відмову АМКУ розслідувати зловживання чотирьох найбільших олігархів на телевізійному ринку. А «Мережа Ланет» подала до АМКУ повторну заяву, повідомила «Ліга антитрасту».

Антимонопольний комітет відмовився за заявами як провайдера «Мережа Ланет», так і його споживачів, починати розслідування проти медіагруп Коломойського, Ахметова, Пінчука та Фірташа/Бойко/Льовочкіна.

Першу заяву «Мережі Ланет» відомство не прийняло до розгляду, бо не побачило ні монополії олігархів на телебаченні, ні ознак зловживань. АМКУ швидко виніс вердикт, що олігархи ні в чому не винні та свій бізнес на телеринку вони ведуть чесно, не порушуючи антимонопольне законодавство.

Однак, відстоюючи й надалі свою позицію, користуючись своїми правами та діючи в інтересах своїх абонентів (споживачів), «Мережа Ланет» подала до АМКУ повторну заяву.

Щодо заяв споживачів АМКУ вирішив, що права громадян у даному випадку ніяк не порушено. Що нас, телеглядачів, дії олігархічних медіагруп жодним чином не стосуються.

«Така позиція відомства – відмовляти в прийнятті заяв і звернень за формальними ознаками – вже є сталою практикою, що негативно впливає на права потерпілих від монопольних зловживань», – відмітили у «Лізі антитрасту».

Аби припинити таку порочну практику АМКУ та змусити його працювати, громадська організація разом зі споживачами звернулися до суду щодо оскарження рішення відомства про протиправну відмову у розгляді заяв.

«Очікуємо, що нарешті Комітет почне виконувати свій обов’язок – прийме заяви до розгляду, та почне розслідування проти медіаолігополії. Адже на ділі сформований із довірених людей Зеленського Антимонопольний комітет ціною власної репутації та порушення закону всіляко оберігає телемонополію олігархів, взамін отримуючи телелояльність для себе та президента. Свідченням чого також є те, що з квітня цього року відомство ніяк не може за заявою «Мережа Ланет» дати оцінку відповідності дій стейкхолдерів телеринку конкурентному законодавству (https://bit.ly/3k5YFII)», – вказує «Ліга антитрасту».

Як відзначалося у дослідженні «Chatman House» про те, як працює «systema» в Україні (https://cutt.ly/YmE4j3p), ключову роль для «системи» відіграє також і медіа індустрія, яка працює через державний апарат, таким чином створюючи привабливий портрет себе чи своєї політичної сили для виборців. Чотири медіагрупи володіють 15 найпопулярнішими загальнонаціональними телеканалами та іншими джерелами інформації, що користуються найбільшою популярністю. Усі вони належать представникам фінансово-політичним групам. Для розуміння масштабів, у дослідженні зазначають, що ці медіагрупи разом охоплюють понад 75% телевізійної аудиторії в Україні. І за останні 10 років власники цих груп залишились незмінними (це «StarLight Media», «Media Group Ukraine», «1+1 Media», «Inter Media Group»).