«Північний потік-2» не порушує прав та інтересів українців. Принаймні так вважають в АМКУ((((
18.07.2021   //  

Автор: Олена Поканєвич, фахівчиня з конкуренційного права та M&A платформи «Ліга антитрасту»

Народжений повзати літати не буде.

Антимонопольний комітет відмовив «Лізі антитрасту» у розгляді звернення щодо антиконкурентних наслідків дій компаній — учасниць проєкту «Північний потік-2» через те, що його будівництво нібито жодним чином не стосується наших прав та інтересів.

Багато фахівців, експертів ринку та політиків вказують на те, що газопроводи «Північний потік» і «Турецький потік» є альтернативою українській системі транзиту газу з Росії до країн Європи. А після введення в експлуатацію потужностей газогону «Північний потік-2» Україну взагалі можуть виключити з цього ринку.

Це загрожує нам втратою значної частини доходів бюджету від транзиту, суттєвими витратами, які ми будемо змушені понести на утримання газопроводу, банкрутством державної компанії, що займалася транспортуванням ним газу. Та що найважливіше, це загроза для нашої національної безпеки, що робить нас вразливою та легкою мішенню для сусідки-агресорки.

Через це Україна змушена шукати нові й нові інструменти для протидії «Північному потоку-2». І антитрастові мають бути в числі основних. Адже об’єднання конкурентів у рамках одного проєкту, наслідком реалізації якого буде усунення лідером об’єднання свого основного конкурента з ринку, — це антимонопольна справа. А враховуючи, що усувають з ринку саме українську компанію, то Антимонопольний комітет України має більш ніж достатньо приводів, щоб дослідити ситуацію, оцінити ризики та вжити заходів, аби ці ризики мінімізувати.

Тому в червні 2021 року «Ліга антитрасту» подала заяву до Антимонопольного комітету щодо необхідності розслідувати антиконкурентний вплив дій учасників проєкту з будівництва та експлуатації газопроводу «Північний потік-2», які можуть призвести до усунення українських компаній з ринку транзиту природного газу. Й була переконана, що АМКУ має вхопитися за таку можливість стати на захист українських інтересів і справедливих конкурентних правил.

Проте через місяць ми отримали від АМКУ відписку. Відомство відмовилося навіть розглядати наше звернення, не перевірило жодного із зазначених у ньому фактів і практично самоусунулося від проблеми.

Використана підстава для такої бездіяльності вражає своїм цинізмом. Відомство зазначає, що ми не надали інформації щодо безпосереднього і негативного впливу на наші права внаслідок дій учасників міжнародного консорціуму «Північний потік-2», а отже, розглядати заяву та інформацію в ній не буде.

На жаль, дива знову не сталося, і в черговий раз Антимонопольний комітет продемонстрував свою безхребетність, беззубість і байдужість до національних інтересів. І за таку опортуністичну щодо українців поведінку вони ще й хочуть отримувати вдесятеро більшу заробітну плату, для чого зараз надзусиллями просувають відповідний законопроєкт у парламенті.

Олена Поканєвич, вперше опубліковано у «Дзеркалі тижня»