Суд звільнив від відповідальності чиновника, який переплатив 4 мільйона на купівлі квартир для АТОвців
16.07.2021   //  

Придніпровський райсуд Черкас звільнив від відповідальності екс-посадовця Черкаської облдержадміністрації Олександра Криворучка, звинувачуваного у купівлі квартир для АТОвців та їх сімей за завищеними цінами. Про це написав Олександр Безпрозванний у «Кропиві» з посиланням на ухвалу суду.

Екс-начальнику Департаменту цивільного захисту Черкаської облдержадміністрації Олександру Криворучку інкримінували ч. 2 ст. 367 ККУ (службова недбалість).

Мова йде про закупівлю квартир наприкінці 2015 р. Тоді було придбано 20 квартир для сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів І-ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь в АТО і осіб, які брали участь в АТО та/або у забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості нижніх кінцівок на суму в 15,9 млн грн. за кошти субвенції з держбюджету. Більшість квартир були придбані у новобудові за адресою вул. Байди Вишневецького 97 в Черкасах у ТОВ «Кварц-2000».

Криворучко, будучи розпорядником коштів, уклав договори купівлі-продажу квартир за завищеною ціною, не встановивши їх реальної ринкової вартості, не пересвідчився у реальному завищенні запропонованих цін та не вчинив дій щодо відхилення таких пропозицій.

Такі дії посадовця призвели до тяжких наслідків у вигляді збитків державним інтересам на суму в 3,87 млн грн., що підтверджено даними експертиз.

Підозру екс-посадовцю Черкаської ОДА було винесено ще в липні 2017 р., наприкінці липня того ж року обвинувальний акт був переданий до суду.

У судовому засіданні сторона захисту клопотала про закриття кримінального провадження через закінчення строку давності притягнення до відповідальності в 2020 р.

При цьому підсудний Криворучко вину у вчиненні інкримінованого йому правопорушення визнав.

Представник прокуратури в судовому засіданні не заперечував проти звільнення обвинуваченого від відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності.

Відтак суд виніс ухвалу, якою закрив провадження за строками давності та звільнив підсудного від кримінальної відповідальності.

Видання нагадало, що після купівлі квартир та суспільного резонансу щодо вартості їх придбання, посадовець заявляв про правомірність своїх дій.

«Я чиновник і я керуюся наказами профільних міністерств та розпорядженнями губернатора, вивчення цін на ринку не входить до моєї компетенції. Я виконав усі нормативні вимоги поставлені переді мною. Буде проводитися перевірка от і спілкуватимуся з правоохоронцями і готовий відповідати перед законом, але згідно його вимог я нічого не порушив», – заявляв тоді Криворучко.

За оцінками видання, скандал із придбанням квартир для родин загиблих учасників АТО став одним з найгучніших у період, коли Черкаську ОДА очолював Юрій Ткаченко.