У Мін’юсті через можливе втручання в процес припинили тести для майбутніх реєстраторів
15.07.2021   //  

Автор публікації – Аліна Стрижак, журналістка “Наших грошей”

Уперше за історію реєстрації Мін’юст припинив тестування для людей, які хочуть стати державними реєстраторами. З формулюванням «у зв’язку з необхідністю удосконалення процедури».

Тести проходили з 22 червня 2021 року. Ті, які відмінили, мали відбутися 9, 12 та 14 липня. Процес зупинили за три дні до його закінчення.  Реєстраційна спільнота цю новину сприйняла, м’яко кажучи, без захоплення.

Удосконалення процедури тестування – це завжди гарно, – каже очільниця ГО «Спільнота реєстраторів» Світлана Медвєдєва. – Але чому ж за три дні до закінчення іспитів? Кандидатам доводиться здавати квитки, і отримують вони назад тільки частину коштів. Це при тому, що вони ще безробітні. Також не всі кандидати слідкують за сайтом Міністерства, частина може приїхати до Києва, бо не побачили повідомлення Мін’юсту. Велика надія, що їм передзвонять і сповістять про відміну іспитів.

Медвєдєва зауважує, що зараз у країні дефіцит реєстраторів (за даними «Наших грошей», їх приблизно 2 тис). Відкриття ринку землі, масове підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника, розгляд профільних законопроєктів стали великим навантаженням на діючих фахівців.

– Тому покладаємо велику надію на поповнення рядів через проведення кваліфікаційного іспиту, – каже Медвєдєва. – Адже не в усіх регіонах реєстратори встигають все робити вчасно. Сподіваюся, найближчим часом удосконалення процедури тестування завершиться.

За даними «Наших грошей», тестування реєстраторів припинили за таких обставин.

Після того, як Мін’юст повісив на сайт чергову інформацію щодо результатів тестування, до міністра юстиції Дениса Малюськи звернувся один державний реєстратор (чи реєстраторка). Співрозмовник міністра сказав, що на початку липня тест на реєстратора склала людина, яка «цього тесту скласти не могла в силу невідповідних вимогам тестів розумових здібностей». Натомість, тестів не склали ті, хто реально готувався місяцями.

Не знаємо, як проводили у міністра фактчек формулювання про «розумові здібності» і як відкинули версію, що кандидат просто міг визубрити частину питань, які є у відкритому доступі, а в частині просто могло пощастити. Але кілька джерел у Мін’юсті підтвердили нам, що саме після цього звернення тести поставили на паузу. Зауважимо, що ми тривалий час спостерігаємо за діяльністю людини, яка зробила таку заяву міністру. І бачили її фаховий підхід до справи та іноді критичні зауваження в бік керівництва Мін’юсту в ситуаціях, коли Міністерство недопрацьовувало.

Також ми поспілкувалися з людиною, через результати якої зупинили тести. Цей кандидат у реєстратори каже, що готувався два місяці, має 20 років роботи на держслужбі, і якщо хтось сумнівається в його фаховості, він може пройти тести ще раз.

Тести для реєстраторів, зі слів самих реєстраторів, складні. Комп’ютер пропонує обрати 4 варіанти відповідей, при цьому, відповіді можуть відрізнятися лише  «та», «або», «не» чи просто комою. І статистика літніх іспитів (тести цього року ще були в лютому і березні) для кандидатів не дуже втішна. За 6 тестових днів лише 27 людей (16,6%) із 164 склали тести по роботі з Державним реєстром речових прав (ДРРП). І ще менше – 17 осіб  (майже 12,5%) із 135 склали тести по роботі з Єдиним реєстром юросіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР).

 

Дата тесту К-ть заявок на участь у тесті

(ДРРП)

К-ть людей, що взяли участь тесті (ДРРП) К-ть людей, які пройшли тест

(ДРРП)

К-ть заявок на участь у тесті (ЄДР) К-ть людей, що взяли участь у тесті (ЄДР) К-ть людей, які пройшли

тест

 (ЄДР)

07.07.2021 40 30 6 (20%) 9 7 3 (майже 43 %)
05.07.2021 31 26 3 (11,5%) 31 24 4 (16,6%)
01.07.2021 35 30 4 (13,3%) 35 28 2 (7,1%)
29.06.2021 35 23 5 (21,7%) 35 23 4 (17,3%)
24.06.2021 35 29 7 (24,1%) 35 28 3 (10,7%)
22.06.2021 34 26 2 (майже 8%) 34 25 1 (4%)
Сума по всіх днях   164 27 (16,6%)   135 17 (12,5%)

 

Про те, що в іспити для реєстраторів можуть втручатися, розмови ходили завжди. Утім, тестування зупинили вперше. Тож, мабуть, у міністра юстиції для цього були підстави, більші за розмови. І якщо йдеться таки про те, що хтось без знань складний тест пройшов, а хтось зі знаннями – ні, то вірогідних варіантів, як це могло статися – два.

Потрібному кандидату хтось «злив» питання

Тестові питання, судячи з того, що ми чули, лишилися з часів, коли міністром юстиції ще був Павло Петренко. Нове керівництво їх оновило. Оновленнями займалися представники департаменту приватного права (очолює Олена Ференс, а курує перший заступник міністра юстиції Євгеній Горовець) та департаменту нотаріату та реєстрації (очолює Дмитро Кирилюк). Також доступ до питань мають деякі працівники ДП «Національні інформаційні системи» («НАІС» – технічний адміністратор у процесі тестування, за цей процес відповідає перший заступник директора «НАІС» Леонід Музикус).

Офіційно тестових питань у відкритому доступі нема. Проте неофіційно – частина є. Реєстратори і майбутні учасники тестів створили групу у додатку «Viber». Зараз у цій групі приблизно 4 тис. людей. Досвідченіші реєстратори там навчають новачків, а люди, які проходили тести, діляться питаннями, які на цих тестах були. В такий спосіб реєстраційна спільнота і встановила багато тестових питань. Хоча, мабуть, не всі, бо тоді відсоток тих, хто склав іспит, був би вищим.

Відтак, припущення, яке лежить на поверхні – потрібному кандидату могли «злити» всі, без винятку, питання, і цій людині було легше готуватися. Утім, якщо хтось із працівників Мін’юсту на це пішов, то він ризикував посадою – в реєстраційному крилі Міністерства звільняли і за менші проступки. Також версія зі «зливом» питань не дає відповіді, чому тест не пройшли ті, хто до нього посилено готувався і мав би пройти (за умови, якщо ми це сприймаємо як доконаний факт).

У комп’ютерах, на яких складали тести, щось підкрутили

Тут з’являється друга версія. Спрощено вона виглядає так: у комп’ютерах, на яких складали тести, могли щось підкрутити, як у бік тих, кому треба пройти, так і в бік тих, кого не треба пропустити. Маємо на увазі технічну можливість втрутитися в систему і змінити результат, а не те, що хтось стояв над комп’ютером з викруткою.

Організаційно тести для реєстраторів проходять так. Учасники заходять до зали, де рядами стоять столи з комп’ютерами, довільно обирають місце. Потім із паспортом підходять до столу працівників Мін’юсту, на якому лежать конверти. Представниками Мін’юсту на тестах є люди з управління в департаменті нотаріату Дмитра Кирилюка, а також фахівці з управління забезпечення та документообігу, яке підпорядковується напряму міністру та Держсекретарю Міністерства Олені Богачовій. Представники Мін’юсту ідентифікують кандидатів, кожен кандидат обирає собі конверт і пише на ньому своє прізвище (конверт потім лишається Мін’юсту). У конвертах  – логін і пароль до комп’ютера. Кандидати повертаються за робоче місце, вводять логін і пароль в комп’ютер. Після цього за дві години мають відповісти на 100 питань. Пройшов той, хто відповів мінімум на 75 правильно. Результати іспиту висвічуються в учасника на моніторі. Весь процес фіксується на відео. Через кілька днів результати тесту оприлюднюють на сайті Мін’юсту.

За даними «Наших грошей», людина, до результатів якої були питання, набрала потрібний мінімум – 75 балів за 1,5 години. На час написання матеріалу тестування цієї людини було предметом неофіційного розслідування у Міністерстві. І вже на той час було зрозуміло, що розширення  камер у приміщенні, де складають тести, не дозволяє роздивитися, що відбувається на моніторах кандидатів.

7 липня 2021 року Міністерство заявило про припинення тестів і паралельно провело останнє тестування, яке відмінити не могли, бо учасники тестів уже з’їхалися до Києва з регіонів. Як розповідають свідки, під час цього останнього тестового дня «чи не над кожним кандидатом стояв представник Мін’юсту». Результати були в межах попередньої статистики: 6 осіб склали тест на знання ДРРП і 3 – на знання ЄДР. Утім, варто зауважити, що 7 липня, на відміну від інших днів, тест на знання ЄДР складали тільки семеро людей. І з них – нагадаємо, тестування було під посиленим контролем – тест пройшли троє, тобто, майже 43% учасників тесту. При цьому, максимальний відсоток людей, які літом за один день складали тести на знання ЄДР, був до цього 16,6% учасників. Звичайно, даних замало, щоб робити категоричні висновки, але такий суттєвий розрив може свідчити про втручання в систему тестів у бік заниження результатів (хоча і не зрозуміло, для чого це може бути Міністерству чи окремим його працівникам).

Що кажуть в «НАІС»

З приводу можливих технічних втручань «Наші гроші» поспілкувалися з Леонідом Музикусом. Перший замдиректора «НАІС» сказав, що такі втручання виключені. Зі слів Музикуса, система, на якій реєстратори складають тести – Moodle. Вона безкоштовна, відкрита, і нею користуються в усьому світі. Процес виглядає так: перед іспитами адміністратор «НАІС» формує для учасників логіни й паролі, а також дату та час доступу до екзамену. Адміністратор «гадки не має», хто здає тести. Також працівники «НАІС» не присутні безпосередньо в залі під час тестування. Після запуску система фіксує старт іспиту, а коли іспит закінчується, по кожному учаснику формується відомість про її завершення. Тобто, якби потім хтось зайшов у систему і намагався там щось робити, це одразу помітили б. Втрутитися в систему під час іспиту і обирати за кандидата правильні відповіді технічної можливості нема. Щось підкрутити в комп’ютері учасника тесту теж неможливо, оскільки все, що відображається в нього на моніторі – «вебсторінка, яка іде по захищеному каналу в «НАІС». Також Музикус зауважив, що восени 2020 року систему тестування оновлювали, «щоб прибрати будь-які корупційні ризики». Випробували на останніх іспитах нотаріусів – система жодного разу не дала збою.

Чутки

Така подія як припинення тестів зразу обросла чутками і версіями. З одного боку, заява про можливе втручання у процес тестування може бути звичайним бажанням, щоб тести здавали по справедливості, поєднаним із якимись амбіціями.

Проте ходять чутки, що в регіоні, звідки міністру прилетіла така заява, іде боротьба між групами або, як ще їх називають, кланами реєстраторів. І одна група складає іспити більш успішно, що не сподобалося конкурентам.

Третя версія з тестуванням корелюється непрямо, але логічний зв’язок є. У міністра юстиції останнім часом непрості взаємини з очільником департаменту нотаріату Дмитром Кирилюком. За даними «Наших грошей», після звільнення Ольги Оніщук міністр запропонував Кирилюку звільнитися. Мовляв, Дмитро прийшов у команді Оніщук, а якщо «іде вождь – ідуть і індіанці». Кирилюк зауважив, що «індіанці» мають іти усім складом, тож очільник Офісу протидії рейдерству Віктор Дубовик теж мав би. Міністр начебто сказав, що в Дубовика ще є справи, які «треба завершити». На цьому розмова закінчилася. Але після неї Кирилюку через треті руки начебто передали: якщо він не хоче піти по-доброму, то буде по-поганому. Відтак, історія з тестами може дещо підкорегувати кадрову вертикаль реєстраційного крила Мін’юсту, бо департамент Кирилюка має до тестів стосунок.

Кирилюк коментувати розмову з міністром відмовився, а щодо тестування зауважив, що це – рішення його безпосереднього керівництва, яке він «поважає і виконує». Утім, якщо справді йдеться про звільнення Кирилюка, то скоро це стане зрозуміло по тому, чи залишиться чиновник на посаді, і якщо ні, то з якими формулюваннями Мін’юст із ним розійдеться.

У міністра юстиції бачили цей матеріал до публікації, проте залишили без коментарів.

 

Аліна Стрижак, «Наші гроші»