Дніпровська міськрада «придумала» прогресивні орендні ставки на земельні ділянки
15.07.2021   //  

АМКУ та суд першої інстанції – проти новації мерії, апеляційний суд – за, повідомила «Ліга антитрасту».

Закон зобов’язує орендарів здійснювати плату за користування ділянкою відповідно до її цільового використання. Розмір орендної плати встановлює виключно орган місцевого самоврядування. Максимально – 12 % від розміру грошової оцінки ділянки.

Досить часто розпорядники комунальної землі – орган місцевого самоврядування (ОМС) «на свій розсуд» визначають розмір плати за користування землею для кожного з суб’єктів господарювання окремо, чим створюють одним підприємцям нерівні умови діяльності порівняно з іншими.

Так до Південно-східного міжобласного тервідділення АМКУ поскаржились ТОВ «Слов’янський базар» та ТОВ «КП Центральний ринок», що Дніпровська МР поділила вартість оренди землі за групами платників:

землі, призначені для об’єктів торгівлі, громадського харчування, туристичних та кредитно-фінансових установ – 3% для ділянки менше 0,9 га, 12% для більших;

землі автозаправок та автозаправних комплексів – 12% для підприємств, що продають алкоголь та тютюн, 7% для інших;

землі за кодом «обслуговування інших будівель громадської забудови» – підняти з 3% до 12%.

Тервідділення визнало такий поділ дискримінацією, а дії Дніпровської міської ради антиконкурентними, та зобов’язало МР встановити однакові орендні ставки в межах однакового цільового призначення земель.

Міська рада пішла оскаржувати висновки АМКУ до суду з такими аргументами:

  • дії МР спрямовані не на конкретних платників, а на групи платників податків;
  • велика земельна ділянка або наявність ліцензії на тютюн та алкоголь означає більший дохід, а тому можна встановити більшу ставку;
  • кодом «обслуговування інших будівель громадської забудови» зловживають недбалі землекористувачі з метою зниження орендної плати, а тому збільшення розміру ставки для цих земель до максимальної стимулюватиме їх застосовувати правильні коди.

Тобто, якщо маєш ліцензію на алкоголь або велику ділянку – апріорі маєш більший дохід, а тому ось тобі максимальна ставка. Не застосував правильний код призначення ділянки – не будемо розбиратись хто, як і чому, ось тобі максимальна ставка.

Господарський суд Дніпропетровської області таке обґрунтування не прийняв та став на бік тервідділення, відмовивши у задоволенні позову.

Та ОМС не здався і пішов до апеляції. І, як виявилось, не даремно.

Наприкінці травня цього року Центральний апеляційний господарський суд задовільнив апеляційну скаргу та визнав недійсним рішення тервідділення АМКУ. На думку колегії суддів, тервідділенням, начебто, не було доведено негативного впливу рішень на конкуренцію, а висновки вказують лише на потенційно можливе настання негативних наслідків. Така логіка суду – приходьте, коли вас вб’ють.

Дійсно, очікування реальних негативних наслідків – це затягування часу. Але поки АМКУ та Дніпровська міська рада виясняють відносини у судах, ситуація може дійти до точки неповернення – «слабкі» конкуренти покинуть ринок.

А поки що Верховний суд прийняв до розгляду касаційну скаргу тервідділення. На 03.08.2021 призначено розгляд справи.

Посилання на рішення суду:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/97132570

Коробова Юлия, експертка «Ліги антитрасту»