«Слуги» продовжують ходити до тіньового куратора Павлюка, а потім голосувати в інтересах Ахметова
14.07.2021   //  

Попри розслідування Офісу генерального прокурора та оголошений президентом курс на деолігархізацію, ціла група нардепів продовжує таємно відвідувати офіс бізнесмена Іллі Павлюка, якого називають їхнім куратором. Після цих візитів «група Павлюка» у Верховній Раді голосує за вигідні для бізнесу олігарха Ріната Ахметова законопроєкти. Про це йдеться в розслідуванні Анни Калюжної та Марії Землянської для Bihus.Info.

Журналісти спостерігали за офісом Іллі Павлюка два місяці і зафіксували десятки візитів народних депутатів. Одним з «рекордсменів» за кількістю візитів є «слуга» Сергій Бунін. До офісу бізнесмена він приходив постійно, зустрічався з Павлюком і просто посеред двору чи парковки.

Саме Бунін був одним з авторів правок до ключового законопроєкту земельної реформи, які дозволяють викуп землі та нерухомості для розміщення гірничо-видобувних зон, пов’язаних із виробництвом корисних копалин. Ці правки можуть бути цікавими для компанії «Метінвест» олігарха Ріната Ахметова, яка володіє величезними гірничо-збагачувальними комбінатами.

До правок доклалися також нардепи Дмитро Соломчук, Олег Марусяк та Богдан Торохтій, яких журналісти також помічали в офісі бізнесмена.

Співавторкою ж цього законопроєкту була «слуга» Маргарита Шол.  28 квітня журналісти зафіксували і її візит до офісу Павлюка.

Журналісти також зафіксували як до офісу Іллі Павлюка приходили нардепи Максим Павлюк, Олена Лис та Ігор Васильковський. Аналіз їхніх голосувань свідчить про те, що часто воно відбувається «в унісон» з так званою «групою Павлюка».

21 квітня на виході з офісі бізнесмена журналісти зафіксували ще одного «слугу» – Андрія Холодова. Наступного дня після цього візиту Холодов зняв свою кандидатуру на членство у комісії, яка мала відбирати керівництво Бюро економічної безпеки. Новостворений орган займатиметься розслідуванням злочинів, вчинених бізнесом, тож теоретично має цікавити самого Іллю Павлюка.

Холодов заперечив, що зняття з комісії і прихід до офісу Павлюка пов’язані, але пояснювати причину візиту не захотів.

Нагадаємо, взимку журналісти Bihus.Info зафіксували регулярні візити «слуг народу» до офісу Павлюка перед важливими голосуваннями. Також журналісти з’ясували, що ці депутати регулярно діють в інтересах бізнесу олігарха Ахметова. Після виходу програми в ефір Офіс генерального прокурора почав розслідування.