Пара НЕклінінгових компаній вибила професійних конкурентів з тендеру на 33 млн на прибирання у «Оператора ГТС»
14.07.2021   //  

6 липня адмінколегія АМКУ зобов’язала ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» (Оператор ГТС) скасувати допуск трьох професійних компаній до тендеру з прибирання очікуваною вартістю 33,39 млн гривень. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Замовляють послуги прибирання у будівлях в структурі «Оператора ГТС», що розташовані у Харкові, Херсоні, Миколаїві, Северодонецьку та Харківській, Дніпропетровський, Донецький та Луганській областях впродовж двох років.

На закупівлю подались десять компаній. Замовник через невідповідності їх пропозицій своїм вимогам одразу відхилив чотирьох –   ТОВ «Понтем УА»,   ПП «Єврохім Одеса»,  ТОВ «Кью Еф.Ем.Клінінг» та ТОВ «Первомайський харчовий комбінат «Ідеал». До АМКУ подались з оскарженнями лише двоє – «Кью Еф.Ем.Клінінг» та «Первомайський харчовий комбінат «Ідеал».

У випадку «Кью Еф.Ем.Клінінг» адмінколегія (Н. Буроменська, О. Нечитайло, Б. Горобець) з’ясувала, що фірму не допустили до аукціону правомірно:  у складі її пропозиції відсутні документи на підтвердження якості паперових рушників та туалетного паперу.

У «Первомайського харчового комбінату «Ідеал» були відсутні документи на підтвердження досвіду аналогічних робіт. Він пояснив це тим, що послуги з прибирання «є новим видом діяльності підприємства» і досвіду у нього немає.

Але не маючи шансів потрапити на торги, «Ідеал» оскаржив у АМКУ відсторонення трьох претендентів на підряд, яких замовник спочатку допустив до аукціону: ТОВ «Ір Сервіс», ПП «Клінінг Про» та ТОВ «Імпел Гріффін Сервіс». У всіх «Ідеал» знайшов недоліки з документами на підтвердження відповідності видаткових матеріалів.

Так, ПП «Клінінг Про», що раніше вигравало підряди «Оператора ГТС» з прибирання, надало на жидке антибактеріальне мило висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи за ДСТУ 4315:2004, який з жовтня 2019 року вже втратив чинність. А «Імпел Гріффін Сервіс» у довідці на паперові рушники зазначив іншого виробника, ніж  був у висновку державної санітарно -епідеміологічної експертизи на ці рушники.

В результаті на аукціоні з прибирання очікуваною вартістю 33,39 млн гривень залишились лише дві структури – «Фін Платінум Компані», що спеціалізується на оптовій торгівлі,  та «Альфа Групп Лтд» зі спеціалізацією на будівництві будівель.

«Афіну Групп Лтд» з «Фін Платінум Компані» об’єднує та обставина, що вони спеціалізується на підрядах комунальних структур міста Харкова та Харківської області. І зазвичай виграють лише у них.

Власником «Фін Платінум Компані» зі статутним капіталом у 100 гривень зараз виступає мешканка Донецької області Наталія Ятіна, фірма зареєстрована у Білій Церкві на Київщині. Раніше власниками фірми значились київські ТОВки «Консалтингова компанія «Бізнес пропозиції» та «Юридична компанія «Юрбізнес консалтинг», що паралельно були засновниками низки інших фірм- отримувачів підрядів на 1,64 млрд грн. Засновники «Фін Платінум Компані» фігурували у 2016-2019 рр у кримінальному провадженні за статтею 205 КК України «Фіктивне підприємництво». Як тоді писали «Наші гроші», мешканець Запоріжжя Олег П’янков у квітні 2016-го за щомісячну винагороду у 2500 гривень погодився стати власником фіктивного підприємства, підписав два договори купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Вільнос компані», які «придбав» у ТОВ «Юридична компанія «Юрбізнес консалтинг» та у ТОВ «Консалтингова компанія «Бізнес пропозиції», «чим сприяв невстановленим особам» проводити безтоварні операції для штучного формування податкового кредиту з ПДВ на 18,7 млн грн.

Ще «Фін Платінум Компані» засвітився у тендері з закупівлі «бебі-боксів» на 1,2 млрд гривень, де був одним зі структур, що замовник «Професійні закупівлі» разом з експертами «Ліги антитрасту» запідозрили у змові. Експерти виявили, що пропозиції шести фірм- учасників тендеру могли готуватися скоординовано.

Всього «Фін Платінум Компані» брало участь у 28 тендерах, з яких виграло чотири у комунальних підприємств Харківської міськради. За результатами торгів фірма підписала три договори на 8,76 млн гривень (у 2021-му – тендер з освітлення «Світловий фонтан» у КП «Міськсвітло», у 2020-му на поставку світильників для КП «Центральний парк культури та відпочинку ім. М. Горького» та на поставку 242 000 одиниць квітів для КП «Жилкомсервіс»).

«Афіна Групп Лтд» була записана у 2012-2017 рр. на співробіників комунального підприємства «Комуненерго» Харківської райради Євгена Левченкова та Юлію Масалітіну. А з 2019 року у власниках значились Максим Момот та Вікторія Хмирова. Вони є також власниками низки харківських фірм, наприклад, «Українських технологій будівництва», що нерідко виступали на харківських тендерах спаринг-партнерами для структур з орбіти покійного мера Харкова Геннадія Кернеса. У 2021 році «Афіна Групп Лтд» уклала договори на 746 тис гривень, у 2020-му – на 31,07 млн гривень.