Сформований Зеленським Антимонопольний комітет «покриває» монополію олігархів на телебаченні
13.07.2021   //  

АМКУ відмовився починати розслідування проти медіагруп Коломойського, Ахметова, Пінчука та Фірташа/Бойко/Льовочкіна за заявою провайдера «Мережа Ланет» та його споживачів. Таким чином Комітет оберігає їх монополію в «тєлєку». Олігархи в подяку не критикують в ефірах президента та АМКУ.

Олігархи, маючи 70% телеринку, контролюють телепростір України. Для них ця монополія є стратегічно важливою. Саме за її допомогою вони впливають на політиків, просувають прибуткові для них рішення, «заводять» президентів на Банкову, депутатів у парламент та урядовців на Грушевського. Крім того, завдяки монополії на телебаченні вони вдало знищують репутацію опонентів та не допускають до влади нелояльних до них осіб.

Президент Володимир Зеленський на словах обіцяв побороти монополію олігархів на телебаченні, та навіть «намалював» у нашій уяві справедливе майбутнє, коли олігархи вишукаються у чергу, щоб продати свій телеканал особі з бездоганною репутацією, перетворившись тим самим на бізнесмена. Але на ділі сформований із довірених людей Зеленського Антимонопольний комітет ціною власної репутації та порушення закону всіляко оберігає телемонополію олігархів.

Ще в минулому році «Ліга антитрасту» заявила в АМКУ на монопольні зловживання олігархічної телечетвірки (https://bit.ly/33nefpf). Але тоді відомство нам відмовило, зазначивши, що наших прав та інтересів це ніяк не стосується. І навіть зробило приписку: аби до АМКУ звернувся учасник ринку, то вони б із задоволенням розглянули заяву (https://bit.ly/33WXiDA).

Ми довго спілкувалися з ринком та надихали їх мужністю таки поскаржитися в АМКУ на олігархів. І нарешті, у одного з провайдерів «терпець» лопнув.

«Ланет» і до цього був відомий своєю принциповою позицією. Він перший задовго до санкцій РНБО вимкнув з ефіру телеканали Медведчука/Козака. І за це власнику провайдера кинули гранту на подвір’я. «Ланет» чи не єдиний, хто відмовився на вимоги олігархів вимикати з ефіру незалежний телеканал «Сонце». І зараз не підвів. Коли олігархічна телечетвірка вирішила розправитися з неслухняним провайдером, він не пішов «рішати», а подав заяву до АМКУ (https://bit.ly/3y0U1iQ)

Але, дива не сталося. АМКУ Зеленського яскраво продемонстрував, що вся начебто боротьба президента з впливом олігархів – банальна брехня та маніпуляції. Відомство відмовилося приймати заяву до розгляду, бо не бачить ні монополії олігархів на телебаченні, ні ознак зловживань. Без проведення розслідування, без перевірки інформації, без направлення вимог, не використовуючи жодні надані вже діючим законодавством повноваження, АМКУ блискавично швидко прийняв вердикт: олігархи ні в чому невинні та свій бізнес на телеринку ведуть чесно, не порушуючи антимонопольне законодавство.

Провайдер та його споживачі підуть до суду. Втратять ще десятки мільйонів гривень «кровних». Олігархи будуть продовжувати «годувати» виборців зі своїх телеканалів лояльними політиками та прибутковими для них ініціативами. Зеленський та його команда разом з АМКУ будуть продовжувати сидіти в «теплій» телевізійній «ванні», дбайливо наповненій у вдячність за таку «сліпоту» олігархами. А ми будемо продовжувати боротися разом зі всіма сміливцями – бізнесменами проти олігархічного укладу української економіки та, переконані, навіть за шаленого супротиву з Банкової, ми своєї мети обов’язково досягнемо. Хоча, якби Зеленський виконав бодай десяту частину своїх антиолігархічних обіцянок, ціль була б вже досягнута.

Коробова Юлия , експертка «Ліги антитрасту».