Поліція рахує, скільки укравтодорівці та «австрійці» вкрали на неякісному асфальті під час ремонту доріг за 110 мільйонів
13.07.2021   //  

Поліція вважає, що службові особи Державного агентства автомобільних доріг України та його структурних підрозділів у змові з посадовими особами ТОВ «Спільне українсько-австрійське підприємство «Інтервіас Україна» заволоділи коштами держбюджету, зловживаючи службовим становищем. Про це свідчить ухвала Вінницького міського суду від 6 липня.

Слідчі встановили, що у 2019 р. СУ АП «Інтервіас Україна» та ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області» уклали низку договорів:

  • про поточний середній ремонт автодороги О-02-03-05 Вороновиця-Тиврів-Шаргород км 40+000 50+000, протяжність 10 км (на межі Тиврівського та Шаргородського районів, с. Красне с. Пеньківка) на 81,21 млн грн.
  • про поточний середній ремонт дороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам`янка (через м. Вінницю) на дільниці км 499+860 на 30,36 млн грн.
  • про поточний середній ремонт дороги О-02-03-01 Вінниця-Гнівань-Тиврів км 15+311-37+351, протяжність 22,04 км (с.Селище – м. Тиврів) на суму 190,6 тис грн.

За даними правоохоронців, під час ремонту доріг «Інтервіас» використовуав при укладанні верхнього шару асфальтного покриття щебенево-мастичну асфальтобетонну суміш, яка не відповідає ДСТУ, виготовлена із низьким вмістом стабілізуючих волокнистих добавок, що, в свою чергу, не забезпечує належну міцність покриття.

Крім того, «Інтервіас» перераховув кошти, отримані від замовника для ремонту та експлуатаційного утримання доріг на підставі фіктивних угод про постачання товарно-матеріальних цінностей, паливно-мастильних матеріалів, надання транспортних послуг, підприємствам з ознаками фіктивності (ТОВ «Люкс нафта», ТОВ «Ойтранс груп»; ТОВ «УНК Преміум»; ТОВ «Лінік Україна», ТОВ «Лінік Юкрейн»). Далі кошти переводяться у готівку, після чого їх привласнюють.

Слідчі вважають, що службові особи СУ АП «Інтервіас Україна» та посадовці ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області» завищували обсяги виконаних робіт, надаючи недостовірні дані щодо вартості поставки матеріалів, транспортних витрат, постачання матеріалів, які не відповідають ДСТУ та ДБН, тощо.

Суд задовольнив клопотання слідчих і продовжив строк досудового розслідування по кримінальному провадженні №42020100000000019, внесеного до ЄРДР 17.01.2020, на 6 місяців.

Як повідомляли «Наші гроші», САД у Вінницькій області та «Інтервіас Україна» фігурували в іншій кримінальній справі за фактом зловживання службовим становищем. За версією слідства, у 2017 р. Вінницька САД розробила тендерну документацію спеціально під заздалегідь визначеного переможця – ДП «Вінницький облавтодор». Компанія перемогла у двох тендерах, не плануючи при цьому залучення субпідрядників.

За вказівкою керівника САД директор облавтодору підписав договір на субпідряд з ТОВ «Шляхбуд», який в свою чергу підписав угоду на субпідряд з «Інтервіас Україна». Ці фірми, за версією слідства, мали «обготівкувати» отримані гроші, завищивши обсяги й ціни закупленого асфальтобетону. В подальшому  отримані гроші керівники САД, облавтодору та «Інтервіасу» розподілили між собою.

«Інтервіас Україна» належить австрійській фірмі «Котра Коттон Трейдінг Хандельсгезмбх», бенефіціаром якої є Олексій Цимбал із Відня. До 2018 року однією із власників компанії була вінничанка Галина Семенова. Також вона володіла ТОВ «Шлях-Буд-Монтаж».