У Венедіктової засекретили суди по піраміді B2B Jewelry, яка після «блокади» СБУ запрацювала з новим розмахом
12.07.2021   //  

Фінансова піраміда B2B Jewelry, роботу якої рік тому СБУ оголосило заблокованою, продовжує збирати гроші з нових вкладників. Її засновник Микола Гонта більше не під домашнім арештом, обвинувачення не пред’явлені, а Офіс генпрокурора засекретив рішення судів у кримінальній справі.

Про це йдеться в матеріалі Аліси Юрченко та Вадима Поньки для «Bihus.info».

У серпні 2020 року Служба безпеки України оголосили про блокування потужної фінансової піраміди, яка, за їхніми даними,  зібрала $250 мільйонів з 600 тисяч вкладників. Мова йшла про мережу салонів під торговою маркою  B2B Jewelry, яку заснував виходець із Вінниччини Микола Гонта. Спочатку він продавав  ювелірні вироби, а потім відкрив «інвестиційний  проект» із залучення коштів населення в сертифікати. Це звичайний папір без зобов’язань та договорів, під який проект обіцяв виплачувати вкладникам відсотки – 400% річних. Інший варіант для вкладників – інвестувати в прикраси ювелірного заводу Гонти, вартість яких потім обіцяли компенсувати з доплатою.

Коли навесні 2020 року в Україні запровадили нокдаун, виплати та нарахування B2B Jewelry стали проблемними. Після цього її роботу заблокувала СБУ, Миколі Гонті, його дружині та бухгалтеру висунули підозри – їм інкримінували шахрайство з фінансовими ресурсами та відмивання і легалізацію злочинних грошей. Тоді ж, у 2020-му, Гонті обрали запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт.  Виявилося, що кошти вкладники передавали або готівкою, або на благодійний фонд чи ФОпів. Гроші через посередників виводилися і витрачалися на купівлю нерухомості , елітні авто та коштовності. Правоохоронці арештували в 2020 рахунки цих фірм, а також під арешт потрапила земля та будівлі острова на Дніпрі.

Але навесні 2021 року B2B Jewelry повністю ожила і оголосила про поновлення нарахувань відсотків на сертифікати. Для оплати онлайн мережа тепер використовує свіжостворену ТОВ «Голдмайстер». Вона оформлена на мешкання Ладижина Дмитра Александренка, який притягувався до кримінальної відповідальності за розбійне пограбування. Також у B2B Jewelry з’явився клон – Cancri Jewelry, що позиціонує себе як турецький ювелірний дім, однак орієнтується, зокрема, на українську аудиторію.

Весною цього року Печерський районний суд Києва скасував Миколі Гонті цілодобовий домашній арешт Миколи Гонти і призначив особисте зобов’язання. Причому це рішення суду, як і багато інших по справі B2B Jewelry, відсутнє в публічній частині судового реєстру. Звідти також зникли ухвали про арешт земельних ділянок та будинків на острові під Києвом (чотири ділянки острова записані на теще-пенсіонерку Гонти), де триває будівництво котеджів.

Доступ до опублікованих раніше рішень обмежено на підставі постанови Офісу генпрокурора від 9 червня 2021 року.