Хронологія останньої кризи на ринку електроенергії
10.07.2021   //  
  1. Текст: Агія Загребельська, співзасновниця “Ліги антитрасту”, держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр.

    Майже два тижні тому, розуміючи, що на індикативному по ціні ринку електрики є сезонний профіцит, ДТЕК, будучи покупцем близько 40% електрики на ньому, іде з ринку та починає купувати електрику сам у себе. Разом з ним з ринку пішов трейдер Коломойського «Юнайтід Енерджі».

  2. Профіцит стає передбачувано катастрофічним та ціна на електрику падає нижче собівартості її виробництва навіть «Енергоатомом». Всі виробники, трейдери та постачальники несуть збитки. А значить не зможуть підготуватися до опалювального сезону. А значить загроза віялових відключень, знов необхідність купувати електрику в Росії та ризик не пройти випробування перед підключенням до європейської енергетичної системи. Тобто загроза національній безпеці – пряміше не буває.
  3. Регулятор в неділю вночі збирається на екстрене засідання та фактично зобов’язує ДТЕК повернутися на ринок і встановлює мінімальну ціну, нижче якої електрика не має продаватися (також нижче собівартості, але майже вдвічі більше межі, за яку вона обвалилася). Крім цього, регулятор звертається до АМКУ щодо монопольного шантажу ДТЕКу та просить вжити заходів, бо монополісти – це парафія саме очолюваного сусідкою Зеленського відомства.
  4. На наступний день АМКУ повідомляє, що розпочинає дослідження щодо схожих дій трейдерів. Не проти монопольного шантажу ДТЕКу, і навіть не розслідування. А так – дослідити. Хоча регулятор у своєму зверненні пише і про ринкову владу, і про шантаж, і більш офіційних даних про ознаки порушення просто бути не може. Хоча, від історичного «антимонопольного філіалу» Ахметова таке рішення – очікуване. Саме за новопризначеного Зеленським близького до нього керівництва АМКУ відомство закрило справу по «Роттердаму+», відмовляється починати розслідування по зимовому монопольному шантажу ДТЕКу, дало дозволи «Метінвесту» на зміцнення монополії придбанням нових активів та не оштрафувало за покупки, що вже були зроблені.
  5. ДТЕК зрозумів натяк. І виконавши вимогу регулятора про повернення на ринок, тепер вже як найбільший продавець електрики – збільшив обсяг своєї пропозиції та виставив її по мінімальній з можливих ціні. А значить знов збитки для виробників, трейдерів, постачальників, загроза зриву опалювального сезону, національна безпека і тд.
  6. Паралельно весь цей час «говорящие голови» ДТЕКу серед політиків, чиновників, експертів через смітники вкладають в голову Зеленському свою позицію: ринок обвалили трейдери, за трейдерами стоїть керівництво регулятора, тому трейдерів треба прибрати з ринку (правильно, навіщо ДТЕКу потенційні конкуренти), а керівництво НКРЕКП звільнити (чи не вперше регулятором керують не «ахметівці» – непорядок). Простіше кажучи, маніпулюють президентом.
  7. Мета проста: зберегти надприбутки. Ринковим шляхом – це не можливо, тому потрібно пролобіювати через владу рішення, що допоможуть по старинці заробляти достатньо для утримання телеканалів, депутатів, коштовних офісів та дорогого топ-менеджменту. Для розуміння, керівники ДТЕКу стабільно очолюють рейтинг найбільших окладів у бізнесі, а в один з років його директор заробив 6 млн. дол., тобто майже по півмільйони на місяць.
  8. Останні два дні ціна на ринку стала вирівнюватися та підніматися, а поведінка ДТЕКу різко та тихо змінилася. Що трапилося? Нічого. АМКУ про монополію мовчить, а розслідування регулятора загрожують максимум смішними штрафами. Єдине, що могло статися – влада домовилася з ДТЕКом, тобто Зеленський з Ахметовим. Про що? Думаю побачимо найближчим часом. Але головне і важливе: якщо «ахметівці» замовчали без будь-яких реальних загроз для їх бізнесу, значить компроміс їх влаштовує. А враховуючи те, що ДТЕК – це про гроші, то й компроміс саме в грошах. І звичайно наших. Бо за кожен вироблений ДТЕКом кіловат, що не поїхав закордон, платимо ми.

 

Також див. статтю Сергія Головньова  «Чергова криза на ринку електроенергії. Чому і як її зробив ДТЕК Ахметова»