Суд сказав, що головний поліцейський Києва правомірно віддав під ЖК Вавриша ділянку на Рибальському без конкурсу
09.07.2021   //  

Господарський суд м. Києва відмовився задовольнити позов ТОВ «Ягуар» про визнання недійсним договору про будівництво об’єкта на вул. Електриків, 25-Ж, укладеного у листопаді 2020 року між Головним управлінням Національної поліції у м. Києві і ТОВ «Ріверсайд Девелопмент Лтд». Про це свідчить рішення від 29 червня.

ТОВ «Ягуар» свої позовні вимоги обґрунтувало тим, що вказаний договір укладений від імені від імені Головного управління Національної поліції України заступником Голови Нацполіції України – начальником Головного управління НП у м. Києві Андрієм Крищенком за відсутності належних повноважень.

Також фірма послалася на те, що договір укладено в порушення встановленої законом «Про публічні закупівлі» обов’язкової процедури закупівлі та конкурсних торгів. У травні 2020 року «Ягуар» звертався до ГУ НП у м. Києві з проханням залучити його до будівництва об’єкту на вул. Електриків, 25-Ж та надати інформацію щодо умов участі у відповідних процедурах відбору.

Крім того, на думку «Ягуара», договір укладено без обов’язкового застосування норм постанови Кабміну №296 від 11.04.2012, за якою держпідприємства і установи, у статуті яких частка держави перевищує 50%, мають погоджувати укладення договорів про спільну діяльність в Кабміні.

Проаналізувавши матеріали справи та пояснення сторін, суд не побачив підстав для задоволення вимог «Ягуара».

Так, суд зазначив, що Головне управління Нацполіції у м. Києві є територіальним органом Національної поліції, і в грудні 2015 року його очолив Крищенко.

Суд навів положення укладеного між управлінням поліції і «Ріверсайд Девелопмент Лтд» договору, де вказано, що фінансування забудови в повному обсязі здійснює компанія. Суд дійшов висновку, що умовами договору не передбачено публічних закупівель і залучення бюджетних коштів, а отже дія закону «Про публічні закупівлі» на дані правовідносини не розповсюджується.

Також, відзначив суд, договір не підпадає під регулювання постанови Кабміну №296, оскільки не є договором про спільну діяльність.

Крім того, суд вказав, що ТОВ «Ягуар» пропонувало поліції 10% від збудованих площ, а саме: 500 кв м – житлові приміщення та 300 кв м – нежитлові. Водночас, за умовами договору з «Ріверсайд Девелопмент Лтд» управління отримує у власність в будинку 12 паркомісць, 10%, але не менше 528,26 кв м житлових площ, та 10,8%, але не менше 369,28 кв м комерційних площ.

Нагадаємо, у липні 2019 року КМДА змінила цільове призначення ділянки площею 0,47 га на вул. Електриків, 25-Ж, яка перебуває у постійному користуванні Головного управління Нацполіції у м. Києві за рішенням Київради 2012 року. Так, замість «експлуатації елінгу мотокатерів» цільове призначення землі стало – для будівництва і обслуговування житлових будинків.

На цій ділянці розташовуються адміністративна будівля, елінг для зберігання службових катерів і гаражі, що належать на праві власності управлінню поліції.

Там будується одна із черг ЖК «Рибальський», девелоперами будівництва якого є SAGA Development і Perfect Group. Власником SAGA Development є Андрій Вавриш, екс-заступник директора Департаменту містобудування КМДА у 2010-2015 рр. Perfect Group пов’язують із екс-чиновником Міноборони та Мінрегіону Дмитром Ісаєнком, який наразі є народним депутатом від ОПЗЖ.

За даними Youcontrol, Андрій Вавриш до березня 2021 року був кінцевим бенефіціарним власником «Ріверсайд Девелопмент Лтд». Нинішніми власниками фірми є Лариса Бурченко (50%), Вікторія Рог (25,5%) і Юрій Бродський (24,5%), син екс-голови Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва Михайла Бродського.

Будівництво ЖК «Рибальський» на півострові Рибальський стало можливим завдяки затвердженому Київрадою у вересні 2016 року Детальному плану території (ДПТ). Цей ДПТ був розроблений на основі договору, який підписали Вавриш, який на той момент ще працював у КМДА, і пов’язані з ним особи. Детальніше про забудову Рибальського півострова читайте у матеріалі «Будка на Рибальському».