Ахметов почав в суді «зливати» штраф АМКУ 56 млн на його машинобудівельників
09.07.2021   //  

Апеляційний суд зупинив розгляд справи компанії з групи «Корум» Ріната Ахметова проти АМКУ через призначення судової експертизи, повідомила «Ліга антитрасту».

Мова йде про справу, де АМКУ наклав на «Корум Україна» та «НВК «Гірничі машини» 56,3 млн грн штрафу за змову на тендерах «Львіввугілля». Компанії розіграли між собою три закупівлі машин для добування вугілля, елеваторів та конвеєрів на загальну суму 330 млн грн.

За даними Prozorro ці дві компанії спільно розіграли 27 процедур на суму 1,14 млрд грн. Однак АМКУ поклало в основу порушення лише три процедури на 330 млн.грн., що у результаті суттєво зменшило розмір штрафу для компанії олігарха.

«НВК «Гірничі машини», «кінці» якої ведуть до тієї ж таки «Корум Україна», оскаржила штраф, але програла у суді першої інстанції.

У вересні 2020 товариство подало апеляцію. Однак протягом півроку судові засідання відкладались, оголошувались перерви, судді по черзі ходили у відпустки, а у лютому 2021 порушники поклопотали про призначення судової експертизи. І запустився звичний сценарій «зливу» штрафів АМКУ в суді.

Попри те, що докази, які зібрав АМКУ для підтвердження узгоджених дій (відносини контролю з «Корум Україна», господарські відносини, надання один одному фінансової допомоги, представлення на тендері продукції одного виробника та ін.), прямо вказують на змову, суд клопотання задовольнив.

Експертам на вирішення, серед іншого, поставлені питання: чи справді тендерну документацію змовників готувала одна і та ж людина, чи було її надруковано на одному і тому ж принтері та подано із одного і того ж комп’ютера тощо.

Зазвичай в подібних випадках, експерт зазначає, що не може дати ствердний висновок. І через те, що АМКУ не вилучив техніку та не зберігав її всі ці роки, і через відсутність зразків підпису, і через те, що оригінали документів не завжди зберігаються. І просто тому, що з іншого боку напроти експерта та його керівника сидить Ахметов (Коломойський або інший впливовий та багатий порушник).

АМКУ міг би змінити хід історії, проводячи за власний кошт експертизи, проте і тут все не просто. Вже більше 10 років АМКУ не має навіть такої статті витрат у власному бюджеті, як експертизи, що повністю виключає можливість заплатити експерту навіть 1 коп.

Строки проведення експертизи суд не визначає, а експертні установи, посилаючись на велику завантаженість, можуть її проводити роками.

І в підсумку, суддя, отримавши висновок «не можливо підтвердити» з вірогідністю 99% прийме рішення на користь порушника, в даному випадку компаній олігарха.

А поки іде п’ятий місяць… експертиза триває…

Посилання на рішення:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/95342000