Виграв чи програв? Драматична історія консолідації гігантів фармацевтичної та хімічної промисловості
08.07.2021   //  

У 2016 році лідер фармацевтичної промисловості німецький концерн «Bayer», що працює у сферах охорони здоров’я та сільського господарства, вирішив придбати світового лідера біотехнології рослин – американську компанію «Monsanto». Основна продукція «Монсанто»  – це генетично модифіковані насіння: кукурудзисоїбавовни, а також найпоширеніший у світі гербіцид «Раундап».

Мета придбання – об’єднання зусиль для фундаментальних наукових розробок та впровадження новітніх технологій у сільському господарстві по всьому світі, що збільшить дохід компанії.

Для реалізації мети «Bayer» пройшов складний дворічний шлях з отримання дозволів на злиття на найкрупніших світових агроринках, зокрема:

  • для отримання дозволу в Бразилії (2017)  «Bayer» продав декілька сільськогосподарських бізнес-напрямів (https://infoindustria.com.ua/bayer-prodaet-segment-semyan-ovoshhey-nunhems/);
  • Україна (2017) надала «Байеру» трирічні зобов’язання щодо інформування про договори дистрибуції гербіцидів та насіння (https://amcu.gov.ua/npas/rishennya-513-r-vid-17082017).
  • ФАС Росії (2018)  змусила «Bayer» передати ряд селекційних технологій та забезпечити доступ до баз даних в галузі цифрового землеробства (https://www.interfax.ru/business/599938);
  • Європейська комісія погодила злиття лише в 2018 році, після повного упевнення, що стан конкуренції на ринках різних сортів насіння та ринку гербіцидів після цієї угоди не погіршиться (https://infoindustria.com.ua/bayer-prodaet-segment-semyan-ovoshhey-nunhems/);
  • Мин’юст США погодив дозвіл (2018) в обмін на зобов’язання «Байеру» продати частину власних активів на користь компанії «BASF» (конкурент на ринках засобів захисту рослин та насіння) (https://www.basf.com/kz/ru/media/news-releases/20171/08/BASF).

Вартість злиття склала $63,5 млрд. Це друге за розмірами M&A злиття в історії агропромислової галузі.

Отже, з червня 2018 року  «Bayer» став найкрупнішим у світі виробником генетично модифікованих насінь, пестицидів  та гербіцидів. В планах було зростання акцій компанії.

Але, все складається інакше.

Купівля «Monsanto» втягнула «Bayer» в судові процесами щодо гербіциду Roundup, який за твердженням фермерів викликає онкологічні захворювання.

Roundup – це найбільш продаваний у світі засіб захисту рослин (пестицид з активним інгредієнтом гліфосат).

З 2015 року до суду штату Каліфорнії та федерального суду подано тисячі позовів постраждалих громадян щодо «Monsanto».

Дивно, що  «Bayer» пішов на придбання Monsanto, проігнорувавши всі існуючі ризики та вирішивши, що йому вдасться «вирулити» із складної ситуації  та в подальшому компенсувати витрати надприбутками.

Для вирішення судових спорів «Bayer» обрав шлях домовленостей та фінансових компенсації позивачам, виділивши на це більше 10 мільярдів доларів.  Але, принципово не погоджуючись, що використання Roundup може викликати онкологію.

Захист «Байеру» ґрунтувався на суто німецьких підходах щодо використання доказової бази. Концерн  вважав, що якщо шкода гліфосату науково та експертно не доведена на 100%, то говорити про будь-які негативні наслідки від Roundup не має підстав.

Скоріш за все так і було б, якби справи розглядались в судах Німеччини. Але, оцінка аргументів доказової бази судом присяжних в Америці інша. Досить суттєвий важіль  має моральний аспект справи. Як наслідок, стандартні німецькі юридичні підходи захисту були зруйновані американськими.

Результат провальний для «Bayer» – всі суди програні.

Каліфорнійський апеляційний суд в травні цього року підтвердив висновок суду присяжних по першій справі, що «Monsanto» несе відповідальність за рак постраждалого шкільного садівника від шкідливої дії гліфосату, та має виплатити постраждалому 25 мільйонів доларів. В черзі приблизно 125 тисяч позовів від інших постраждалих, відкрито питання щодо відміни реєстрації Roundup в США.

З моменту покупки «Monsanto» акції «Bayer» подешевшали більш ніж на 40%.

Але куди попливуть потоки Roundup? Бразилія, Індія, Мексіка, окремі страни ЄС відмовились від  гліфосату.

Є ризик, що «Bayer» активізує реалізацію Roundup на ринках інших країн, де контроль за санітарно-епідеміологічною ситуацією менш жорстокий, а громадяни не мають таких можливості, як американці, відстоювати в судах свої права щодо нанесення шкоди власному здоров’ю.

Чи не стане такою країною Україна? Roundup та інші засоби захисту рослин з гліфосатом активно реалізуються в Україні…

 

Анжеліка Ізотова, експерт «Ліга антитрасту»