«МЗУ» купило онкопрепарат суттєво дешевше ринку, хоч продавці не торгувались
06.07.2021   //  

ДУ «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 2 липня за результатами тендеру замовило фірмі «Mistral Capital Management Limited» (Британія) ліки від раку на 111,31 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня на умовах DAP (без розмитнення) поставлять 18 589 капсул по 4 мг препарату із міжнародною непатентованою назвою помалідомід та торговою назвою Помалідомід-Віста по 5 988 грн. за капсулу. Виробником є компанія «Synthon Hispania S.L.» (Іспанія).

У відкритих джерелах його вдалося знайти у роздрібному продажу на третину дорожче – по 8 233 грн. Також у грудні 2020 року Департамент охорони здоров’я КМДА замовляв у місцевого дистриб’ютора вдвічі меншу партію в півтора раза дорожче – по 8 750 грн.

Вартість договору на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 111,53 млн грн.

Єдиним допущеним конкурентом із таким самим препаратом Помалідомід-Віста від іспанського виробника «Synthon» була фірма «Magnipharma» (Латвія), яка належить фірмі «Lichtmann Group» (Латвія). При цьому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Фірма «Euro Lifecare Ltd» (Британія) пропонувала препарат Нат-Помалідомід виробництва компанії «Natco Pharma Limited» (Індія). Однак її не допустили до аукціону, оскільки вона завантажила індійський сертифікат на препарат, тоді як замовником вимагався документ про застосування в США, ЄС, Швейцарії, Японії, Австралії або Канаді. Крім того, фірма не подала наказ про призначення директора та специфікацію до аналогічного договору.

Британською фірмою «Mistral Capital Management Ltd» володіє і керує Лейя Джома.