Мерія без тендерів замовила енергоаудит оточенню свого керівництва, ціни вищі ринкових вдвічі
06.07.2021   //  

Управління ЖКГ Полтавської міської ради в травні-червні за неконкурентною процедурою уклало 25 угод з ФОП Тетяна Андрієнко на виготовлення енергосертифікатів на загальну суму 811 тис грн.

Про це йдеться в матеріалі Дарини Синицької в програмі «Махінації».

Замовлено визначення рівня енергетичної ефективності 24 житлових будинків та одного гуртожитка. Сертифікати нібито потрібні для виконання проектних робіт з капітального ремонту, який передбачає заміну сходових вікон та дверей на сходових клітинах. А в гуртожитку ще передбачено ремонт душових.

Закон «Про енергозбереження» визначає, що енергоаудит потрібен для визначення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів та розроблення рекомендацій для її підвищення. Тобто, аудитор повинен знайти  де «щезає» тепло та як знизити витрати. За згаданим Законом, будівлі із замовлень Управління ЖКГ не належать до об’єктів, щодо яких потрібно провести обов’язковий держаудит енергоефективності. А з огляду на те, що за бюджетні кошти заплановано тільки ремонти в під’їздах, а не комплексні заходи з підвищення енергоефективності, практична користь від замовленого енергоаудиту – сумнівна.

Вартість замовлених ФОП Андрієнко сертифікатів становить 27-39 тис грн. за одиницю. Опитані  виданням експерти вказують, що нині ринкова вартість підготовки енергосертифіката в Полтаві значно нижча і в середньому складає біля 20 тис грн. За їх оцінками, якби замовлено було виготовлення 25 сертифікатів на одному тендері то така оптова закупівля могла коштувати 8-12 тис грн. за сертифікат. Майже втричі дешевше від цін Управління ЖКГ.

Тетяна Андрієко зареєстрована ФОП з 2013 року, але перші  бюджетні кошти вона отримала в 2020 році, в тому числі, на виготовлення енергосертифікатів. Вона також – співвласник ПП «Енергоконсалтингова компанія «Айтікон», де її бізнес-партнером та директором є Олексій Верба. Він навчався разом з нинішнім заступником міського голови з питань ЖКГ  Євгеном Ричкою в Полтавській потітехніці та є сертифікованим енергоаудитором. Верба є  також співробітником ТОВ «Експертиза ЗО». Ця харківська фірма проводить експертизи для проектів управління ЖКГ Полтавської міськради і минулого року отримала від нього понад мільйон гривень. В «Експертиза ЗО» працює дружина начальника Управління ЖКГ Сергія Сінельніка – Тетяна Сінельнік.