Турецький «Onur» легалізував контроль над українським родовищем золота
05.07.2021   //  

Власниками львівського ТОВ «Спис Україна» стали турецькі компанії АТ «Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет ВЕ Санаї Анонім Ширкеті”, АТ «Четін Ішлетмелері Іншаат Тааххют Проже Мюхендіслік Ташимаджилик Турізм Маденджілік Тіджарет ВЕ Санаї Анонім Шіркеті» та ТОВ «Япи Туризм ВЕ Тіджарет», а також громадянин Туреччини Караахметоглу Емре.

Про це написало видання «Надра.Інфо» з посиланням на зміни засновників в Youcontrol.

Зміна засновників відбулася наприкінці квітня, а в червні було збільшено статутний капітал з 869 грн. до 110,88 млн грн.

Бенефіціарами «Спис України» тепер вказані Четінджевіз Онур, Кавак Гюліз та  Кавак Мурат.

«Спис Україна» було засновано в 2010 році з назвою «Глорія Джинс Кофіс Львів», контактом був вказаний телефон львівської кав’ярні. До липня 2020 р. власником фірми був вказаний Караахметоглу Емре – головний координатор групи Onur в Україні.

З липня 2020 до квітня 2021 р. одноосібним засновником і власником ТОВ «Спис Україна» був громадянин Туреччини Чакмак Фират.

За даними ДНВП «Геоінформ України», єдиним дійсним спецдозволом компанії є спецдозвіл №5126 на геологічне вивчення надр, в тому числі дослідно-промислову розробку руд золота на площі Жовтоводська (Дніпропетровська обл.). «Спис Україна» купило цей спецдозвіл минулого грудня на аукціоні за 5,7 млн грн.

Як повідомляло Дніпро NEWS, підготовка до робіт на площі супроводжується протестними акціями місцевих мешканців.

Окрім цього, очікується придбання компанією ще двох спецдозволів. В кінці березня «Спис Україна» зі ставкою 44,8 млн грн. перемогло в аукціоні з продажу спецдозволу на Городнявську ділянку Буртинського родовища гарфіту (Хмельницька обл.). Поки що відсутня інформація про підписання договору і оплату даного лоту переможцем.

В квітні «Спис Україна» запропонувало переможні 7,1 млн грн за спецдозвіл видобування каоліну первинного та піску родовища Павлівське. Підписанні договору досі очікується.

Від «Наших грошей»

За даними ЄДР, Емре Караахметоглу – головний координатор групи Onur, нині власник 5% в ТОВ «Спис Україна». Найбільший пакет у Онура Четінджевіз – співзасновника столичного ТОВ  «Онур Конструкціон Інтернешнл».  Турецький «Onur» увійшов до числа обраних за президентства Володимира Зеленського фірм, що створили «дорожний картель» на Великому будівництві.

Спецдозвіл для геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки руд золота на Жовтоводській площі виданий «Спис Україна» терміном на 5 років.