Слідчі рахують, скільки розікрали комунальники Клички та микитасівська фірма на реконструкції гімназії за чверть мільярда
02.07.2021   //  

Прокуратура та поліція розслідують факти можливої ​ розтрати бюджетних коштів посадовцями КП «Голосієво-Будінвест» та ТОВ «Північно-український будівельний альянс» під час реконструкції гімназії ім. Олександра Бойченка по вул. Великій Китаївській, 85 у Києві. Про це пише Олександр Глазунов у виданні «КиевVласть».

У липні 2018 р. «Голосієво-Будінвест» замовив ТОВ «Північно-український будівельний альянс» реконструкцію з прибудовою будівель і споруд гімназії ім. Бойченка по вул. Великій Китаївській, 85 (Голосіївський район) за 172,9 млн грн. У серпні 2020 р. комунальники і приватна фірма уклали договір про проведення додаткових робіт по реконструкції гімназії на 83,2 млн грн. Отже, за двома угодами комунальники повинні заплатити «Північно-український будівельний альянс» 256 млн грн.

В матеріалах справи повідомляється, що станом на листопад 2019 р. «Голосієво-Будінвест» перерахувало підряднику 132 млн грн. При цьому, роботи за другим договором, судячи з усього, ще тривають, оскільки 10 червня 2021 р. сторони доузгоджували порядок фінансування цього підряду.

Як з’ясували слідчі, під час формування вартості закупівель посадовці «Голосієво-Будінвест» завищили обсяг та вартість робіт. Це призвело до того, що сторони підписували акти виконаних робіт, які фактично не виконувалися, а вартість матеріалів реконструкції була значно вище середньоринкової.

Крім того, угоди передбачали, що підрядник повинен сплатити замовнику 0,2 % пені від вартості неякісно виконаних робіт за кожен день прострочення у разі несвоєчасного усунення недоробок і дефектів, виявлених при прийнятті об’єкта в експлуатацію і в гарантійний термін. Однак, сторони уклали низку додаткових угод, згідно з якими змінювалася вартість виконання цих підрядів і продовжувалися терміни виконання робіт. Слідчі вважають, що це унеможливило застосування санкцій до підрядника. Всі ці та інші факти, на думку поліції, свідчать про розтрату посадовими особами КП «Голосієво-Будінвест» бюджетних коштів.

Крім того, в рамках цієї справи правоохоронців зацікавила співпраця управління будівництва та архітектури Голосіївської РДА з низкою фірм: ТОВ «Український виробничо-будівельний альянс «Центр», ТОВ «БК Київ-М-Буд», ТОВ «Конкріт Груп», ТОВ «Обслуговуюча компанія «Нове місто», ТОВ «Саліт», ПП «Техно Арк», ТОВ «Аріконс Груп», ТОВ «Вірдіс буд», ТОВ «Імперіалс-буд», ТОВ «Бігма ЛТД», ТОВ «Правіс Тайм». У 2019 р. ці компанії на замовлення чиновників РДА виконували ремонти на території Голосіївського району. Зокрема, ремонти сходових кліток в багатоповерхівках, благоустрій територій навчальних закладів тощо. Фірми отримали від управління будівництва та архітектури Голосіївської РДА понад 6,5 млн грн.

Поліцейські встановили, що чиновники перераховували підрядникам кошти на підставі актів виконаних робіт, які сторони підписували або в день укладення угод, або через кілька днів. На думку правоохоронців, ці роботи неможливо було виконати так швидко, отже, гроші перераховувалися передчасно, що може свідчити про розтрату бюджетних коштів посадовими особами управління.

В матеріалах слідства поки не вказується сума збитку, який міг бути завдано столичному бюджету.

7 червня Голосіївський райсуд Києва продовжив строк досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні.

Засновником ТОВ «Північно-український будівельний альянс» є Андрій Якусевич, керівник Олександр Дорош. Андрій Якусевич був помічником екс-нардепа Максима Микитася. Микитась більш відомий як екс-голова будівельної компанії «Укрбуд». Недавнє банкрутство цієї компанії потягнуло за собою низку скандальних подій, через що дії Микитася розслідують правоохоронні органи.

«Північно-український будівельний альянс» відомий як підрядник реконструкції Шулявського шляхопроводу у Києві за мільярд грн. Ця закупівля вже привертала увагу правоохоронців. При цьому, незважаючи на кримінальний шлейф підрядника і не кращу якість виконання робіт, в кінці 2020 р. КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва» дозволило ТОВ «Північно-український будівельний альянс» продовжити терміни реконструкції шляхопроводу до кінця 2021 р.

У 2021 р. Господарський суд Києва почав розгляд справи про банкрутство ТОВ «Північно-український будівельний альянс».

Від «Наших грошей»

ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» входить до групи «Укрбуд», яку раніше контролював Максим Микитась. Однак, у подальшому контроль над корпорацією отримали його топ-менеджери, серед яких – Андрій Якусевич, Олег Майборода, нинішній заступник Офісу Президента Олег Татаров. У червні Микитась заявив про повернення контролю над компанією «Укрбуд Девелопмент» та подальшої його втрати через рейдерські дій «чорних» нотаріусів.