Поплічник Журила увійшов у проект по забудові ділянки на Святошині, після чого суд зніс з неї статус заказника
02.07.2021   //  

Окружний адміністративний суд м. Києва визнав протиправним і скасував рішення Київради від 11 березня 2021 року «Про оголошення природної території ландшафтним заказником місцевого значення «Зелена мрія». Про це свідчить рішення від 25 червня.

Суд дійшов висновку, що Київрада, приймаючи вказане рішення в частині оголошення природної території площею 0,26 га по вул. Відпочинку, 25 у Святошинському районі ландшафтним заказником місцевого значення, діяла не в межах чинного законодавства.

Так, суд встановив, що підстав для визнання  цієї ділянки заказником місцевого значення немає. При цьому він послався на:

  • висновок фахівця держпідприємства «Київлісозахист» від 18 грудня 2019 року – той встановив наявність на ділянці шести дубів віком 120 і більше років, які він назвав перестійними і рекомендував їх видалити;
  • звіт про науково-дослідну роботу «Оцінка природної та природно-заповідної цінності території земельної ділянки… на вул. Відпочинку, 25 та її природних компонентів» Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна від 31 серпня 2020 року – у звіті вказано, що ділянка в цілому, як і її окремі компоненти, є типовим урболандшафтом та не характеризується особливою природною цінністю;
  • акт обстеження від 27 серпня 2019 року Управління екології та природних ресурсів виконавчого органу Київради – у 2019 р попередній власник ділянки ОЖБК «Світ житла» на підставі цього акту сплатив відновну вартість зелених насаджень, у тому числі шести дубів, на загальну суму 705 тис грн.

Крім того, суд дійшов висновку, що Київрада незаконно втрутилася у приватну власність ТОВ «Вуд Гейтс», яке є з червня 2020 року є власником ділянки на вул. Відпочинку, 25. У 2018 році департамент КМДА видав містобудівні умови та обмеження для житлової забудови цієї ділянки. Як зазначив суд, віднесення території до природно-заповідного фонду унеможливлює використання її законним власником для житлової забудови.

До речі, у рішенні Київради користувачем і власником ділянки вказано ОЖБК «Світ житла». Суд зазначив, що міськрада вказала неналежну юридичну особу, адже «Світ житла» на момент прийняття рішення вже дев’ять місяців не був власником ділянки.

Нагадаємо, 29 січня цього року ДАБІ видала ТОВ «Вуд Гейтс» дозвіл на будівництво житлового будинку на 21 поверх з вбудованими приміщеннями на вул. Відпочинку, 25.

Цю ділянку площею 0,26 га на підставі рішення Київради 2010 року набув у приватну власність кооператив «Світ житла». У березні 2020 року на ділянку був накладений арешт із забороною будь-яким чином її використовувати у рамках кримінального провадження за фактом знищення дубів шляхом розливання нафтопродуктів під їх коренями.

Після арешту власником ділянки стало ТОВ «Вуд Гейтс», яке замовило Харківському національному університету імені В. Н. Каразіна звіт про науково-дослідну роботу. У ньому фахівці вказали, що гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у ґрунтах на вул. Відпочинку, 25 не виявлено. Після цього у грудні 2020-го поліція закрила кримінальне провадження. А у січні 2021-го суд зняв арешт з ділянки.

З березня цього року власниками ТОВ «Вуд Гейтс» є ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Новос» (70%) і АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Анхель» (30%).

Власником фонду «Новос» є Ігор Сірик, колишній депутат Полтавської обласної ради від «Батьківщини», власник компанії Novos Development, що зводить чотири житлові комплекси у Полтаві. Ігор Сірик з дружиною Вікторією Сірик та Ганною Фоміною з 2018 року стали співвласниками Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу «Світ житла».

За даними Youcontrol, власником фонду «Анхель» є Юрій Перцев – це колишній заступник державної Об’єднаної гірничо-хімічної компанії Руслана Журила з комерційних питань. Разом вони є обвинуваченими по справі про нанесення збитків ОГХК на 300 млн грн, що слухається у Вищому антикорупційному суді. Дружина Перцева має частку у фірмі, пов’язаній з родиною Журила.