Нове комунальне підприємство з харчування школярів віддає мільйони на обладнання новачку, відхиляючи усі дешевші пропозиції
02.07.2021   //  

КП «Добробут Полтавської громади» у цьому році замовило ТОВ «Фудмікспостач» професійне обладнання для кухонь на загальну суму 14,3 млн грн. Про це пише Ян Пругло у «Полтавщині».

У травні новостворене комунальне підприємство «Добробут Полтавської громади» Полтавської міськради, яке за планом мера Олександра Мамая вже з 1 вересня харчуватиме школярів міста, оголосило 6 тендерів на постачання обладнання, необхідного для своєї діяльності, з очікуваною вартістю 14,3 млн грн.

Усі ці закупівлі вже завершилися укладанням угод. На початку червня був оголошений 7-й тендер на 3,6 млн грн. У «Прозорро» оприлюднено повідомлення про намір укласти договір про придбання кухонного приладдя, товарів для дому та господарства і приладдя для закладів громадського харчування (столи, стелажі, полиці, ванни, посудомийні машини тощо) на цю суму з «Фудмікспостач».

Видання зазначає, що на кожний великий тендер «Добробуту» заходили житомирська «Будівельно-торгівельна компанія Світ Будінвест», київська «Юністком» та дві полтавські — «Фудмікспостач» та «БС-Фуд». Якщо житомирська та київська фірми мають на двох десятки реалізованих державних договорів на майже 100 млн грн., то полтавські такими досягненнями похизуватися не можуть.

Крім того, на усіх аукціонах роль «БС-Фуд» зводилася до імітації  боротьби з конкурентами. В свою чергу «Фудмікспостач» ні з ким не торгувався і чекав, коли дешевші пропозиції повідхиляють. Уповноважена особа КП «Добробут Полтавської громади» Катерина Грабар знаходила помилки у документах «Світ Будінвест», «Юністком» та «БС-Фуд» й укладала угоди виключно з «Фудмікспостач».

В результаті саме ця компанія поставить комунальному підприємству все: від швабр та відер до овочерізок та холодильних шаф. Зокрема, йдеться про:

  • термоси на 12 та 24 літри за 83 тис грн.
  • відра з педалями на 10 та 50 л, швабри та щітки за 188 тис грн.
  • холодильні шафи, холодильники, морозильні камери та кондитерські вітрини за 2,71 млн грн.
  • тістомісильні машини на 22 та 48 літрів, жарочні шафи, плити, овочерізки та електром’ясорубки за 2,87 млн грн.
  • бойлери, водонагрівачі, марміти, електрочайники, сковороди та пароконвектомати за 4,16 млн грн.
  • столи, стелажі, полиці, мийні ванни, лінії роздачі та посудомийні машини за 4,36 млн грн.

«Фудмікспостач» зареєстровано у будинку по вул. Лісогірська, її директор та власник Наталія Ворожцова. «БС-Фуд» зареєстрований у квартирі по вул. Курчатова, її власник Світлана Борисенко.

Видання звернуло увагу, що компанії мають спільну дату реєстрації — 29 березня 2021 р. Згідно з даними Мін’юсту, ці два підприємства зареєструвались одне за одним майже одразу після того, як депутати міськради погодилися створити КП «Добробут Полтавської громади».

Крім того, статути, накази та довідки компаній, які подавалися у складі тендерних пропозицій, були відскановані на одному брудному сканері, тому зображення мають спільні цяточки бруду.

Untitled

За інформацією джерел «Полтавщини», «Фудмікспостач» та «БС-Фуд» пов’язані з відомим місцевим підприємцем Володимиром Сергієнком, який виграє державні тендери з постачання продуктів у Полтавської області. На базі підприємця Держпродспоживслужба виявляла антисанітарію, а журналісти виявляли завищені ціни у тендерах, які він вигравав.

Від «Наших грошей»

На закупівлі щодо придбання КП «Добробут Полтавської громади» кухонного приладдя за 3,6 млн грн. єдиним конкурентом «Фудмікспостач» було «БС-Фуд», чия пропозиція була вищою на 4 тис грн. і дорівнювала очікуваній вартості. Фірми не торгувалися на аукціоні.