Компанія-новачок дебютувала на тендері Укравтодору й одразу отримала підряд на утримання доріг на 417 мільйонів
02.07.2021   //  

30 червня Служба автомобільних доріг в Київській області уклала договір з ТОВ “Лайт Енерджі Системс” з експлуатаційного утримання мереж зовнішнього освітлення доріг Київщини вартістю 416,5 млн гривень. про це повідомляється у системі “Прозорро”.

На торгах компанія була з турецькою Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S, причому на аукціоні жодна з компаній не торгувалася між собою. Знижка переможця по відношенню до очікуваної вартості предмета закупівлі становить 15%

За договором, компанія протягом 2021-2023 років буде надавати послуги з утримання мереж зовнішнього освітлення, ліфтів, надземних пішохідних переходів, світлофорів, а також контролювати роботу автоматизованої системи управління дорожнім рухом та контролю за станом покриття.

Це – перший підряд компанії у системі Укравтодору протягом всього часу її участі у публічних закупівлях. До цього “Лайт Енерджі Системс” була субпідрядником у фірми з оточення “онурівців” – ТОВ “Спец Комплект Постач”, а також отримувала незначні підряди від таких замовників, як Військово-цивільна адміністрація міста Волноваха Донецької області.

Засновником та керівником харківської компанії є рівнянин Сергій Мишковець. До цього Мишковець працював в українському представництві італійської компанії Todini Costruzioni Generali S.p.A, яка до 2016 року виконувала ремонти автомобільних доріг на території України. На початку 2016 р. італійську компанію за 50 млн євро купила фірма “Prime system KZ” (Казахстан) Оріфджана Шадієва і Садира Махмутова.

Із фірмою пов’язаний довготривалий спір із Укравтодором. У 2013 році компанія виграла тендер на ремонт двох ділянок автодороги М-03 Київ-Харків-Довжанський за 2,27 млрд грн. у рамках спільного з Світовим банком проекту. Роботи мали виконати до вересня 2014 року, однак Укравтодор у серпні 2016 р. розірвав договір із “Todini” через систематичне невиконання робіт. В “Укравтодорі” заявляли, що підрядник привіз техніку в Україну, але перевірка з’ясувала, що на об’єкті фактично її працювало значно менше, ніж було заявлено. Держагентство відмовилося платити ПДВ за відсутню техніку, тому фірма шість разів переносила дату введення дороги в експлуатацію, а у квітні заявила про припинення робіт.

У листопаді 2019 року Київський апеляційний суд надав дозвіл на примусове виконання Першого часткового рішення Міжнародної Торгової Палати у Парижі – стягнення з Укравтодору  33, 71 млн гривень, 19,82 млн євро та 38,57 доларів США. Апеляція залишила рішення суду в силі.