Дилери «Черкаського автобусу» розіграли 33 мільйони Полтавщини на шкільні автобуси
02.07.2021   //  

КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської облради 23 червня за результатами тендеру уклала дві угоди щодо автобусів на 33,37 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

  • ТОВ «Завод Автоснаб» за 31,28 млн грн. поставить 17 шкільних автобусів Ataman D093S2 по 1,84 млн грн. Це відповідає нижньому рівню їхніх цін у минулому році.
  • ТОВ «Авто-Бас» поставить шкільний автобус Ataman D093S4 для перевезення учнів з обмеженою здатністю до пересування, за 2,09 млн грн. Торік Львівщина замовила їх трохи дешевше – по 2,07 млн грн., а Харківщина трохи дорожче – по 2,10 млн грн.

Сума договорів лише на 0,5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 33,55 млн грн.

За менший лот переможці змагались між собою, а за більший – ще й із ТОВ «Люмікар» Олексія Геніна з такими ж автобусами Ataman виробництва АТ «Черкаський автобус».

До тендеру не допустили ТОВ «ТД «Еталон Авто», бо пропоновані ним на більших торгах автобуси Еталон А08116Ш-0000020 від ТОВ «Чернігівський завод» мали колісну базу 4 200 мм, тоді як вимагалось не менше 4 300 мм. Раніше фірма оскаржувала цю вимогу в АМКУ, заявивши, що замовник виписав її під одного виробника. Проте адмінколегія не розглянула скаргу через порушення строків: замовник змінив тендерну документацію, а оскаржувана вимога не належала до тих, які були змінені. Крім того, «Еталон Авто» на торгах за обома лотами не подала договір із банком, за яким видана банківська гарантія.

До торгів за більшим лотом не допустили ДочП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна «Компанія «Богдан Моторс» через відсутність банківської гарантії.

Полтавська фірма «Завод Автоснаб» належить директору Олексію Пєлєвіну та Максиму Пєлєвіну, який також володіє полтавським ТОВ «Лада-Сервіс» разом з Ігорем Ігушем.

Київська фірма «Авто-Бас» належить директору Олександру Свідерку із Хмельниччини, який свого часу був відомий як спеціаліст ТОВ «Інтер Авто-Трейдинг» Андрія Шпака.

Із 2020 року акціонерами «Черкаського автобусу» є ТОВ «Інвестиції в розвиток» Дениса Козлітіна (25%), ексдиректор Олександр Дорош (25%), Віктор Коваленко (9%), Анна Супрун (8%), Сергій Ворушилін (7%), Іван Лозовий і директор Віталій Раабе (по 5%).

Раніше, з 2011 року 80% акцій «Черкаського автобуса», який раніше належав Петру Порошенку, записано на ТОВ «Компанія з управління активами «Ізі Лайф» Вікторії Соколової-Білоус та кіпрської «Закнакс Трейдінг Лімітед» трьох громадян Белізу.

Порошенко володів «Черкаським автобусом» через корпорацію «Богдан». У 2009 році він віддав автомобільний напрямок бізнесу своєму давньому другу та партнеру Олегу Свинарчуку, який у 2011 році й переоформив автобусний завод на «Ізі Лайф» та офіційно вивів його зі складу корпорації «Богдан».

Після обрання Порошенка президентом України у 2014 році, Свинарчук змінив прізвище на Гладковський (по матері) і очолив Міжвідомчу комісію з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю, а згодом вже у статусі першого заступника Секретаря РНБОУ контролював увесь оборонно-промисловий комплекс.

Його син Ігор Гладковський з друзями фігурував у скандалі в «Укроборонпромі».