Зять «слуги» Тищенка заробляв на фірмі з «понятійки» Комарницького, що освоює мільярди на Подільському мосту
01.07.2021   //  

Герман Блінов – чоловік сестри нардепа Миколи Тищенка, останні два роки отримував зарплатню в ТОВ «Еко-Буд-Трейд», що є генпідрядником з будівництва Подільського мостового переходу. А підконтрольне Блінову ТОВ «Позитив-В» заробляло як субпідрядник фірми.

Про це йдеться в матеріалі  Анастасії Усенко для «Bihus.info».

Минулого року журналісти програми оприлюднили документи із «флешки Комарницького». Це документи, що були під час обшуку вилучені правоохоронцями з комп’ютера екс-депутата Київради Дениса Комарницького, якого ЗМІ називають «смотрящим» за Києвом при підтримці Офісу президента.  Серед вилучених документів – сотні «понятійок» та «меморандумів», у яких йшлося про домовленості щодо розподілу бюджетних коштів Києва на різноманітні підконтрольні компанії, які повинні були отримати той чи інший підряд на роботи в столиці.

В цих документах з «комп’ютера Комарницького»» фігурувало «Еко-Буд-Трейд», яке разом з офіційним його бенефіціаром Максимом Половкою були в них марковані як «наші». Окрім цього, фактичною адресою проживання Половка, принаймні раніше, значилася київська квартира дружини Дениса Комарницького.

Саме «Еко-Буд-Трейд» в 2017 році без тендеру і попереднього досвіду таких робіт отримало з київського бюджету понад шість мільярдів гривень на добудову Подільського мостового переходу. І продовжує отримувати гроші – тільки в червні на рахунки були перераховано ще понад 300 млн грн.

З 2019-го року по 2021 рік фактично зарплату в цій фірмі отримував Герман Блінов. Це чоловік Юлії Тищенко – сестри нардепа Миколи Тищенка. Які саме функції виконував Герман Блінов в «Еко-буд-трейді» невідомо, але за словами голови Ради з урбаністики Києва Віталія Селика – Блінов регулярно приїздив на будівництво і щочетверга проводив робочі наради, де роздавав вказівки робітникам.

«Еко-Буд-Трейд» сама роботи не виконує, а замовляє іншим підрядникам. За даними правоохоронців, одна з таких фірм – ТОВ «Позитив-В», підконтрольна Блінову. Ця фірма як підрядник отримує кошти від «Еко-Буд-Трейд».

Крім того, в одній із «понятійок» від 2018 року між Комарницьким та Вадимом Столаром (нині нардепутат ОПЗЖ) згадувалося ПП «Експрес-К», якій мав дістатися підряд від столичних комунальників з будівництва однієї з транспортних розв’язок. В травні 2020 року за результатами тендеру підприємство уклало угоду з КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» на проектні роботи по будівництву саме транспортної розв’язки на Лівому березі Києва вартістю 16,70 млн грн.

Власницею фірми є згадана Юлія Тищенко. Крім того вона власниця або керівниця ще в трьох фірмах: ТОВ «Юнайтед менеджмент фуд», ТОВ «Трансмістопроект» та «Юнайтед менеджмент еквіпмент». Але публічної активної діяльності ці підприємства не ведуть.

Після отримання «Експрес-К» столичного підряду Юлія Тищенко в 2020 році стала власницею майже двох гектарів лісу у Нових Безрадичах поблизу Києва. Зараз вартість сусідніх земельних ділянок стартує від $0,5 млн за гектар. На цій землі вона будує три котеджі, один з яких вже майже завершений.

Микола Тищенко та його дружина безоплатно користуються квартирою та паркомісцями в ЖК «PecherSKY» (елітний житловий комплекс в центрі Києва), які належать Віталію Сітаку – бізнес-партнеру Миколи Тищенка, співвласнику ресторану «Велюр». Також нардеп з родиною користуються приватним будинком, який відсутній в його декларації. Сам будинок записаний на Людмилу Сітак – матір Віталія Сітака, у квартирі якого проживає депутат. Брат Віталія Сітака – Олександр – є парламентським помічником народного депутата Миколи Тищенка, а також співвласником ресторану «Рішельє», який входить в «групу ресторанів Миколи Тищенка».