Верховний Суд зобов’язав ДАБІ видати сертифікат про готовність будинку-монстра на Подолі, хоча у забудовника понад 5 років не оформлена земля
01.07.2021   //  

Верховний Суд 24 червня частково скасував постанову апеляційного і залишив в силі рішення Окружного адмінсуду м. Києва, яким Держархбудінспекцію України зобов’язано видати ТОВ «Пателі Лізинг» сертифікат готовності на житлово-офісний комплекс на вул. Нижній Вал, 27-29 у Подільському районі столиці. Про це свідчить постанова суду, що набрала законної сили, є остаточною і оскарженню не підлягає.

«Судами попередніх інстанцій встановлено, підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, що позивачу на праві користування (оренди) належить земельна ділянка на вул. Нижній Вал, 27-29», – зазначив Верховний Суд.

Втім, нагадаємо, що у 2015 році Київрада відмовила «Пателі Лізинг» у поновленні договору оренди. Фірма оскаржила це рішення в суді, однак ще в лютому 2019-го провадження у справі було зупинене. Відтак, згідно з відкритими даними, оренда ділянки на вул. Нижній Вал, 27-29 площею 0,35 га у «Пателі Лізинг» закінчилася у 2015 році.

Між тим, фірма влітку 2020 року звернулася до ДАБІ України із заявою про видачу сертифікату, до якої долучила Акт готовності об’єкта до експлуатації від 20.07.2020. У цьому Акті в пункті 13 заявник зобов’язаний вказати інформацію про документ, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою.

Форма Акта готовності об’єкта до експлуатації, затверджена постановою Кабміну № 461 від 13.04.2011

Наразі не зрозуміло, що саме було зазначено в Акті «Пателі Лізинг». Між тим, відомо, що інспектор ДАБІ Антоніна Іванченко про надання недостовірних відомостей у документі не заявила, а у видачі сертифікату відмовила на підставі неподання документів, необхідних для прийняття рішення.

Суди усіх трьох інстанцій наголосили, що інспектор ДАБІ не обґрунтувала, яких конкретно документів не було надано фірмою. Відтак, суди дійшли висновку про протиправність та необхідність скасування рішення ДАБІ про відмову у видачі сертифікату.

Разом з тим основною залишалася вимога «Пателі Лізинг» зобов’язати ДАБІ видати сертифікат. Це зробив ОАСК, з яким не погодився апеляційний суд. Він зазначив, що не можна втручатися у повноваження Архбудінспекції, яка перед видачею документа повинна провести ряд необхідних перевірок, і натомість зобов’язав ДАБІ повторно розглянути заяву «Пателі Лізинг».

Верховний Суд постанову апеляційного суду скасував, залишивши в силі рішення ОАСКу. ВС послався на правові висновки Верховного Суду в інших справах, де є подібні правовідносини. «Обставини, встановлені судами у цій справі, передбачають лише один варіант правомірної поведінки суб’єкта владних повноважень – прийняття рішення про видачу позивачу сертифіката», – зазначив ВС.

Нагадаємо, житлово-офісний комплекс на вул. Нижній Вал, 27-29 у ЗМІ часто називають «будинком-монстром» через його проблемність. Зокрема, він не відповідає Генплану Києва і перевищує допустиму висоту у 27 метрів (до 9 поверхів) у Центральній планувальній зоні, історичному центрі столиці. Крім того, ця забудова не відповідає вихідним даним на будівництво. Детальніше про це читайте тут.

Відзначимо, що інспектор ДАБІ Антоніна Іванченко раніше була помічена у видачі сертифікатів готовності об’єкту після закінчення строку оренди ділянки, на якій він розташований, що суперечить закону. Так, у 2020 році вона видала сертифікат готовності «протезної майстерні у складі житлового комплексу», а по суті – багатоповерхівки ЖК «Караваєві дачі» на вул. Польова, 73 у Києві. Строк договору оренди ділянки за цією адресою закінчився у 2019 році, і на дату видачі сертифіката був відсутній документ, що підтверджує право власності чи користування ділянкою. Цей випадок розглядався на засіданні ТСК ВРУ з питань розслідування фактів корупції в органах ДАБК України. Після цього Іванченко звільнилася.