Усі школи та гімназії Кременчука без тендерів підписались на щомісячну плату адвокатам оточення нардепа
01.07.2021   //  

Протягом 2021 року всі 32 школи, ліцеї та гімназії Кременчуцької громади за неконкурентною процедурою уклали угоди з Адвокатським об’єднанням «Консалтинг груп» на надання послуг на загальну суму майже 2 млн грн.

Про це написала Тетяна Донченко для «ТелеграфЪ»

У договорах 32 гімназій, ліцеїв, шкіл (включаючи Малокохнівську – із приєднаної до Кременчука громади) фігурує стандартна сума в 60 тисяч гривень. Замовлено саме адвокатські (а не юридичні) послуги. Це пояснюється тим, що із  квітня минулого року закупівельні пороги були знижені: усе, що понад 50 тис грн. має проходити через тендер (послуги до суми 200 тис грн. – через спрощену закупівлю). Однак адвокатські послуги, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» належать до винятків, які можна закуповувати без тендеру – тобто за прямим договором.

Тому всі 32 угоди з АО «Консалтинг груп» укладені без проведення тендерів. При цьому, в департаменті освіти міста є штатний юрист.

Керівник адвокатського об’єднання – Гордієнко Юрій Анатолійович, він же один із співзасновників. Другий співзасновник – Деревягіна Євгенія Володимирівна. У 2019 році вона була довіреною особою на парламентських виборах кандидата у народні депутати Юрія Шаповалова. Нині він нардеп (депгрупа «За майбутнє – «НГ»).

АО «Консалтинг груп» захищало в суді інтереси провладної газети «Автограф», яка вийшла під час парламентської кампанії з «чорнухою» проти Фелікса Уріна – конкурента Юрія Шаповалова на виборах.
Саме це адвокатське об’єднання є улюбленим для всіх кременчуцьких замовників таких послуг в 2021 році – з ним укладено понад 50% договорів, поточна сума яких перевищує 3,5 млн грн. Серед клієнтів АО «Консалтинг груп» – низка комунальних підприємств: міські парки, які є окремими юридичними особами, КТУ, ШРБУ та інші. Навіть бібліотеки, на які в мерії не вистачає грошей  і їх збираються скорочувати – поукладали угоди на суми по 20 тисяч гривень.

Від «Наших грошей»

АО «Консалтинг груп» було засноване в кінці 2017 року. За даними «Прозорро», фірма уклала угод в рамках держзамовлень на 6,48 млн грн.

Договори із закладами освіти передбачають помісячну оплату адвокатських послуг. За даними «Є-дата», школи та гімназії перераховують «Консалтинг груп» щомісяця як правило по 5 тис грн.