Шведську компанію, яка купувала деревину у фірми екс-голови Держлісагентства, оштрафували за порушення правил
01.07.2021   //  

Шведську компанію Primpanel AB оштрафували на $43 тис за купівлю української деревини з порушенням Регламенту ЄС щодо деревини і лісоматеріалів у 2019 і 2020 роках. Компанія продовжувала імпортувати деревину, незважаючи на пряму заборону офіційного наказу, і намагалася обдурити владу Швеції шляхом перенаправлення нової партії через дочірні підприємства і посередників. Про це повідомила британська неурядова організація Earthsight.

Як відомо, у червні 2019 року розслідування Earthsight показало, що шведські й італійські фірми імпортували нелегальну деревину через українську компанію, пов’язану з екс-головою Держлісагентства (2011-2014) Віктором Сівцем і його дружиною.

Так, у 2016-2018 рр чотири італійські компанії (Co Mo Las, Sangiorgi Legnami, Basso Legnami і LP Wood SRL), а також одна шведська фірма (Primpanel AB) отримали партії дерев’яних панелей від фірм, контрольованих подружжям, на загальну суму $500 тис. Зокрема, від «Клеванського заводу «Промінь», що з 2014 року фігурує у кримінальному провадженні в Україні.

Після публікації Earthsight Шведське лісове агентство (що виконує роль компетентного органу EUTR у Швеції) у вересні 2019 року заборонило Primpanel виводити будь-яку деревину в рамках EUTR на ринок ЄС (отриману з України чи іншої держави), аж доки не буде проведено відповідну правову перевірку.

Компанію повідомили про заборону 1 жовтня 2019 року. Однак, замість того, щоб дотримуватися його, вона обрала спробу обдурити шведську владу.

Так, від жовтня 2019 до червня 2020 рр компанія отримала дев’ять поставок з України. Компанія намагалася приховати це, замінивши назву отримувача на деяких партіях зі своєї на назву дочірньої компанії.

Компанія Primpanel поставила під сумнів дії Шведського лісового агентства і заявила, що спершу до неї мали звернутися за «пошуком рішення». Однак, вона також заперечувала імпорт будь-яких товарів з-за меж ЄС з моменту заборони, і що дані митниці є неправильними.

Однак, у травні 2021 році адміністративний суд у м. Єнчепінг прийняв рішення на користь шведського уряду і оштрафував Primpanel на 360 тис шведських крон (близько $43 тис).

Чиновник шведського компетентного органу, який передав справу у суд, сказав Earthsight: «Оператор продовжував імпорт протягом 2020 року, незважаючи на заборону. Крім того, він спершу переводив його на дочірню компанію, у якої теж не було системи правової перевірки, а тоді став використовувати транcпортну компанію як отримувача. За це порушення накладається штраф у 40 тис шведських крон за одну поставку, отож, адміністративний суд прийняв рішення на нашу користь і присудив штраф у розмірі 360 тис крон».

Штрафи стосуються лише періоду до червня 2020 року, але Earthsight отримала українські експорті дані, які свідчать про те, що Primpanel продовжувала порушувати заборону щонайменше й у січні цього року, коли, за даними митниці, отримала партію у 135 кг дерев’яних панелей від української компанії. Таким чином, Primpanel може очікувати новий штраф.

Earthsight поділився своїми знахідками із шведською владою. Реакція влади Швеції сильно контрастувала з реакцією їхніх італійських колег. Хоча чотири з п’яти фірм, названих Earthsight у звіті, є італійськими, організації не відомо про жодні дії у цьому напрямку з їхнього боку. Організації так і не вдалося отримати коментар італійських компетентних органів.

На сьогодні Віктор Сівець і його дружина Марина Журавльова перебувають в епіцентрі £30 мільйонної кримінальної справи за можливе отримання хабарів від іноземних компаній в обмін на доступ до деревини. Прокуратура вважає, що Сівець розробив цілу систему підкупів, коли іноземні компанії отримували прохання заплатити «маркетинговий збір» фірмам, що знаходилися під контролем його та його дружини, в обмін на потенційний доступ до деревини. Дочірня компанія однієї з найбільших лісопромислових компаній у світі, австрійської Holzindustrie Schweighofer, також замішана у скандалі, і прокуратура називає її серед компаній які, ймовірно, давали хабарі Сівцю.

Нагадаємо, у 2018 році організація «Earthsight», яка  вивчає проблеми незаконного вирубування лісів по всьому світу, повідомила, що з України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу і більше, аніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узятих.

У 2020 році Earthsight звинуватила меблевого гіганта IKEA у використанні незаконної деревини з України. IKEA провела власне розслідування і у підсумку представила маленький документ обсягом менше однієї сторінки, у якому стверджувала, що не знайшла підтверджень тому, що закуповували незаконно отриману деревину.