Атомники відписали фірмі сина Дубового 25 мільйонів на проектування добудови ХАЕС
01.07.2021   //  

ВП «Атомпроектінжиніринг» ДП «НАЕК «Енергоатом» у травні-червні підписав шість договорів із АТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» стосовно проектування будівництва енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС на загальну суму 25,48 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виконають роботи щодо проектування будівництва енергоблоків №3, 4 ХАЕС:

  • 5,00 млн грн. – розробка технічних вимог у складі завдання на проектування;
  • 4,35 млн грн. – розробка робочого проекту на будівництво дренажної насосної станції;
  • 2,22 млн грн. – розрахунок водогосподарського балансу по річці Горинь;
  • 5,00 млн грн. – техніко-економічний аналіз: вибір найбільш оптимальної схеми системи охолодження енергоблоку;
  • 4,99 млн грн. – розробка робочого проекту на відновлювальні роботи по конструкціях будівель та споруд енергоблоку №3;
  • 3,93 млн грн. – розробка робочого проекту на відновлювальні роботи по конструкціях будівель та споруд енергоблоку №4.

Закупівлі провели без аукціону, за процедурою звітування, бо вартість кожного договору не перевищувала поріг для «Енергоатома» по роботах у 5,00 млн грн., після якого треба проводити відкриті торги зі щонайменше двома учасниками. При цьому закон дозволяє розбивати закупівлі робіт по об’єктах, як зробили для робочого проекту по двох блоках.

Нагадаємо, у 2019 році «Енергопроект» таким чином отримав два підряди атомників щодо проектування будівництва №3, 4 ХАЕС. Один передбачав оцінку його впливу на довкілля за 3,00 млн грн., а інший – коригування техніко-економічного аналізу за 245 тис грн.

Нині «Енергопроект» на чверть належить Фонду держмайна. Ще 71% акцій має ПрАТ «Міжнародна енергетична компанія», яка належить ПрАТ «Міжнародна інвестиційна група» Марка Дубового – сина екснардепа від «Батьківщини» Олександра Дубового.

Раніше «Міжнародна енергетична компанія» мала чверть акцій, а ще чверть належала «A.S.O. Group OÜ» (Естонія). Членами правління естонської фірми тоді були кияни Олег Віберг та Ганна Шишова, які володіють ТОВ «Мегарон» разом з Оленою Шишовою.

Ще раніше частки приватних акціонерів «Енергопроекту» належали російському ВАТ «Група Е4» і кіпрській «Antosen Ventures Ltd» зі складу російської групи «RU-COM» Михайла Абизова, який колись працював міністром у справах «відкритого уряду» РФ.