Кличко особисто вписався за забудову берега озера Вирлиця, питання перенесли на 8 липня
25.06.2021   //  

Депутати Київради перенесли розгляд питання про оголошення ландшафтним заказником місцевого значення «Озеро Вирлиця» на 8 липня. За відповідне рішення 24 червня проголосував 71 депутат.

Фото Михайла Погребиського

Це питання було включене до порядку денного засідання 24 червня. Однак, на погоджувальній раді його було запропоновано перенести.

Пауза у розгляді даного проекту рішення виникла у зв’язку із тим, що представник орендаря ділянки в районі о. Вирлиця ТОВ «Мрія-Інвест» презентував міському голові Віталію Кличку проект благоустрою прилеглої території озера.

«Хочу ще раз нагадати, що в оренду ці земельні ділянки були передані ще в 2007 році. Я був категорично проти, щоб там щось будувалося. До речі, я виріс на вулиці Декабристів і цю територію дуже добре знаю. Вона зараз знаходиться в занедбаному стані, і я критично і чітко підтримую, щоб ніякої забудови там не було. Але, так сталося, що на мене після цього, коли вже було підготовлено звернення, вийшов власник, генеральний менеджер цього проекту, і каже: будь ласка, ми хочемо презентувати. Я почув презентацію і був, можу сказати, позитивно вражений від того проекту, який презентували щодо зони відпочинку, збереження зелених, рекреаційних зон, і надання цій території дійсно нового життя», – заявив Кличко.

Міський голова дав телефон забудовника головам фракцій, щоб депутати теж побачили проект. Крім того, Кличко заявив про громадські слухання з жителями Харківського масиву.

«Я пропоную, я ні в якому разі не хочу лобіювати, і ніколи не буду лобіювати. У мене прохання: я зараз на погоджувальній раді дав телефон цієї жінки, яка презентує цей проект. Якщо громада – відбудуться громадські слухання – підтримає цей проект, який, на мою думку, може бути реалізований, якщо депутати Київради ознайомляться і скажуть, що це покращує територію і ні в якому разі не руйнує її, то в цьому випадку, переконаний, що ми повинні прийняти об’єктивне рішення», – зазначив мер.

Після виступу Кличка спікер Володимир Бондаренко оголосив перерву для проведення погоджувальної ради на п’ять хвилин з головами фракцій.

Після перерви Бондаренко заявив, що вони узгодили, що до 8 липня на березі о. Вирлиця не повинно відбуватися жодних робіт. Разом з тим мають бути проведені громадські слухання, зустрічі з депутатськими фракціями з відповідними презентаціями із обов’язковою участю на цих зустрічах представників громади Анастасії Гмирянської, Ігоря Шатила і Олега Короля.

У підсумку депутати підтримали поставлене на голосування рішення про перенесення розгляду питання про оголошення ландшафтним заказником місцевого значення «Озеро Вирлиця» на 8 липня.

Відзначимо, що фракція «Слуга народу» очікує, що разом із цим проектом також буде розглянуто проект про відмову ТОВ «Мрія-Інвест» в укладенні на новий строк договору оренди ділянки площею 6,17 га на просп. Миколи Бажана та вул. Ревуцького ( в районі о. Вирлиця). Тут же поруч «Мрія-Інвест» орендує ще одну ділянку площею 19,72 га. Київрада передала ці ділянки в оренду фірмі у 2005 році, вилучивши їх з категорії зелених насаджень.

Нагадаємо, у травні місцеві жителі вийшли на акцію протесту проти забудови озера Вирлиця великим торговим центром. В ході мітингу активісти намагалися повалити паркан будівництва, сталися сутички.

За даними ЗМІ, у березні цього року забудовник, не отримавши оцінки впливу на довкілля, засипав частину мілководдя піском.

Засновником ТОВ «Мрія-Інвест» є кіпрська компанія «Барвен Холдинг Лімітед».

Донедавна співзасновником фірми було ТОВ «XXI століття», власником якого раніше була кіпрська компанія XXI Century Investments Public Limited. До 2011 року «ХХІ Сенчері Інвестментс Паблік Лімітед», одного з провідних девелоперів в Україні, контролював екс-депутат Київради, екс-заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе. З 2012 року контроль над компанією оформили бізнесмени Олександр Ярославський і Олег Салмін. На початку 2015 року Ярославський повідомив журналістам, що продав свою частку у XXI Century Investments. За даними «Економічної правди», у липні 2014 року про покупку частки в «XXI Століття» повідомив глава і засновник інвестиційної компанії «Конкорд Капітал» Ігор Мазепа. Між тим, «Новое время» повідомляє, що партнером Салміна став нардеп Ігор Палиця, соратник олігарха Ігоря Коломойського.

Салмін розповів «Новому времени», що довго шукав фінансування проекту на о. Вирлиця, і врешті у 2019 році продав свою долю. За даними видання, покупцем проекту по будівництву ТРЦ Вирлиця став екс-нардеп від Партії регіонів Віталій Хомутиннік через свій інвестиційний фонд «Каскад-Інвест».

У 2018-2020 рр керівником «Мрія-Інвест» був Юрій Іонанов, шкільний друг мера Віталія Кличка, а також колишній керівник благодійної організації Klitschko Foundation (Фонд Кличка). Нинішнім керівником «Мрія-Інвест» є Наталя Науменко.