Прокурори отримали доступ до документів АМКУ щодо дозволу Ахметову купити «Дніпровський коксохім»
25.06.2021   //  

14 червня Солом`янський  райсуд м. Києва надав доступ прокурорам Солом`янської окружної прокуратури до всіх документів  АМКУ по справі з придбання компанією «Metinvest B.V.» Ріната Ахметова акцій ПрАТ «Дніпровський коксохімічний завод». Про це повідомляється в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Йдеться про рішення АМКУ від 18 квітня 2019 року. Тоді Антимонопольний комітет роздільним рішенням проголосував за надання «Метінвесту» дозволу на придбання «Дніпровського коксохіму» попри наявні ознаки того, що компанія Ахметова вже давно отримала контроль над підприємством. Якби Комітет тоді розслідував цю концентрацію, то міг оштрафувати групу «Метінвест» на суму до $600 млн. Однак ніякого штрафу не наклав та надав дозвіл на придбання. Докладніше див «АМКУ погодив Ахметову скандальне придбання «Дніпровського коксохіму» замість штрафу $600 мільйонів (додано)».

Як зазначив прокурор в клопотанні, посадові особи АМКУ, «діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для групи «Метінвест», використали своє службове становище та всупереч інтересам служби, надали дозвіл Metinvest B.V. на набуття контролю над ПрАТ «Дніпровський коксохімічний завод», спричинивши тяжкі наслідки інтересам держави».

Також прокурор зазначив, що щодо виявлених ознак порушення конкурентного законодавства доводилось до відома першого заступника Голови Марії Ніжнік (службова записка від 21.02.2019 № 24-02/1483; службова записка від 20.12.2018 № 24-02/7983).

В судовій ухвалі йдеться, що Metinvest B.V. на момент звернення до АМКУ «можливо вже набула контроль» над  підприємством шляхом призначення пов’язаних з групою «Метінвест» осіб  на посаду гендиректора та в Наглядову раду, що призвело до «монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на задіяних товарних ринках».

Компанія Metinvest B.V. подала заявку в АМКУ про дозвіл на придбання «Дніпровського коксохіму» ще у вересні 2015 року. Зацікавленість у активах цього підприємства у «Метінвесті» пояснили «проблемами із забезпеченням коксом» , коли з початком бойових дій на Донбасі група втратила контроль над  трьома коксохімічними заводами, що залишились на непідконтрольній території – ПрАТ «Єнакіївський металургійний завод», ПрАТ «Єнакіївський коксохімпром» та ПрАТ «Донецьккокс».

Антимонопольний комітет впродовж  трьох років кілька разів подовжував дослідження обставин концентрації, не надаючи Metinvest B.V. дозволу на придбання.

Впроводж цього часу співробітники АМКУ повідомляли першого заступника Голови комітету Марію Ніжнік про ознаки порушення конкурентного законодавства. Зокрема у службових записках від 20 грудня 2018 року та 21 лютого 2019 року пропонували керівництву провести поглиблене вивчення набуття групою Ахметова чотирьох підприємств – «Дніпровського коксохімічного заводу», «Шахтоуправління Покровське», «Южкокс» і «ДМК». Керівник профільного департаменту АМКУ Тетяна Полтавець пропонувала Ніжнік у разі підтвердження ознак порушення конкурентного законодавства розпочати за цими порушеннями справи. А справу з концентрації акцій «Дніпровського коксохімічного заводу» зупинити.

Проте, незважаючи на всі вищезгадані обставини, 18 квітня 2019 року за результатами голосування  у закритому режимі АМКУ дозволив компанії Ахметова придбати акцій «Дніпровського коксохімічного заводу».

Це рішення з червня 2020 року є предметом кримінальної справи, що розслідують  слідчі Солом`янського управління Нацполіції у місті Києві за ч. 2 ст. 364 КК України «Зловживання владою або службовим становищем». Ще в  липні 2020 року правоохоронці  просили АМКУ  надати копії усіх матеріалів справи з дозволу на концентрацію «Дніпровського коксохіму». Однак тоді, як вказує прокурор, АМКУ відмовив, повідомивши листом, що ці документи визначені як інформація з обмеженим доступом та можуть надаватись лише за наявності відповідної ухвали суду.

Тепер доступ до цих документів правоохоронці матимуть впродовж одного місяця з дати судової ухвали.

Марія Ніжнік

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський звільнив Марію Ніжнік з АМКУ у 2019 році. Та у 2020 році вона повернулась на роботу у юридичную фірму «Aequo», з якої і приходила в АМКУ у 2015 році. Ця фірма була повязана з тодішнім замголови Адміністрації президента Олексієм Філатовим.