Пошкоджені двері в Офісі президента відремонтували за 235 тисяч для «негайної ліквідації наслідків надзвичайної ситуації»
25.06.2021   //  

Управління адміністративними будинками Державного управління справами 11 травня уклало угоду з ТОВ «Виробничо-будівельна компанія «Побутрембуд» ремонт дверей і тамбурів Офісу Президента за 235 тис грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 28 травня «Побутрембуд» повинен був виконати поточний ремонт внутрішніх дверних блоків та вхідних тамбурів будівлі Офісу Президента по вулиці Банковій, 11 у Києві.

Закупівлю провели за переговорною процедурою з посиланням на «виникнення особливих економічних обставин з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій». Під Офісом Президента 20 березня відбулась масова акція. Замовник пише, що «в результаті застосування учасниками цієї акції фаєрів, димових шашок, петард, вибухових пакетів, феєрверків, аерозольної фарби та інших предметів було пошкоджено будівлю». За його словами, розбито скло у вхідних дверях одного з під’їздів будівлі; фасад першого поверху обмальовано фарбою, що завдало значної шкоди зовнішньому вигляду будівлі; внаслідок запуску феєрверків постраждали двері та внутрішнє оздоблення тамбура одного з під’їздів; зафіксовані окремі осередки загоряння на першому поверсі та пожежа в кабінеті на другому поверсі. Мовляв, «у результаті цих дій порушені нормальні умови діяльності співробітників Офісу Президента України та завдано значних матеріальних збитків».

Замовник пише, що експертна комісія ДСНС 25 березня визнала «ситуацію, що сталася 20 березня 2021 року у м. Києві внаслідок протиправних дій учасників масової акції біля будівлі Офісу Президента,» соціальною надзвичайною ситуацією об’єктового рівня.

Тому ремонт вирішили замовити без торгів для негайної ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Переговорну процедуру оголосили 29 квітня, а договір було укладено 11 травня.

Юридична компанія «Міллер» зробила з цього висновок, що «службові особи Державного управління справами, починаючи з 20 березня (дата проведення акції, яка визнана «надзвичайною ситуацією»), мали більше ніж достатньо часу для проведення закупівлі таких послуг саме за процедурою відкритих конкурсних торгів , як цього вимагає п.1 ч.1 ст.3 Закону України «Про публічні закупівлі». Адвокати цієї компанії захищають осіб, яким було вручено підозру після акції протесту 20 березня під Офісом Президента.

Нагадаємо, у квітні Держуправління справами оцінило роботи із ремонту та відновлення будівлі та прилеглої території Офісу президента після акції прихильників Сергія Стерненка у 1,57 млн гривень.

До цієї суми включили:

  • очищення (миття) фасаду і мощення площі – 297 тисяч гривень;
  • ремонт дверних блоків (9 штук) – 1 158 600 гривень;
  • ремонт вікон – 85 тисяч гривень;
  • непередбачувані і додаткові роботи та покриття ризиків – 30 810 гривень.

Засновником київського «Побутрембуду» є Гаврило Білак з Житомирщини, директоркою – Інна Кучеренко, а підписанткою (виконувачкою обов’язків генерального директора) – Світлана Біба, вдова нардепа від Партії Регіонів Василя Біби. Син Світлани Біби Андрій Біба раніше був партнером біглого міністра екології Едуарда Ставицького по мережі заправок БРСМ – це скорочення російської назви фірми «БытРемСтройМатериалы».