«Антонов» замовив у «Мотор Січі» авіаційних двигунів для Ан-178 на півмільярда
25.06.2021   //  

ДП «Антонов» ДК «Укроборонпром» 10 червня замовило АТ «Мотор Січ» авіаційних двигунів на 414,99 млн грн. із ПДВ. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У заводу замовили чотири турбореактивні двигуни Д-436-148ФМ із збільшеною тягою на основних режимах для транспортного літака Ан-178 по 103,75 млн грн. За умови вчасної сплати авансу термін поставки двох двигунів – грудень 2021 року, а двох – жовтень 2022 року. Їх повинні поставити на умовах DDP (із доставкою) на адресу замовника в Києві.

Торік «Антонов» уже замовляв «Мотор Січі» два таких двигуна по $4,80 млн із ПДВ, що тоді дорівнювало приблизно 128,62 млн грн. За даними «Defence Express», вони, скоріш за все, призначалися для літака Ан-178, який замовило МВС Перу. Однак, пише видання, у зв’язку з неотриманням грошей за цей літак, на «Антонов» роботи з його будівництва були начебто призупинені. Міноборони України замовило «Антонову» три таких літака.

Двигуни закупили за процедурою звітування, бо «Мотор Січ» – технічний монополіст.

Нагадаємо, торік АМКУ залишив без розгляду заяву китайської фірми «Skyrizon Aircraft Holdings Limited» та групи «DCH» Олександра Ярославського на придбання акцій «Мотор Січі». Цьогоріч у січні РНБОУ застосувала санкції проти «Skyrizon», а в березні Госпсуд м. Києва визнав недійсним рішення АМКУ і зобов’язав його прийняти заяву. Наприкінці 2020 року громадяни Китаю, які зазначають, що вони є акціонерами «Мотор Січі», подали арбітражний позов проти держави Україна на суму не менше $3,6 млрд. Детальніше про ситуацію щодо «Мотор Січі» читайте у роз’ясненні від експертів «Ліги антитрасту».