Вантажівки продовжують платити «труханівцям» данину за в’їзд до державного порту. АМКУ програв апеляцію
23.06.2021   //  

Автор: Юлія Коробова, експертка «Ліги антитрасту»

Хто тільки не скаржився до АМКУ на зловживання монопольним становищем ТОВ «Євротерминал». І Служба безпеки України, і одеська митниця, і асоціації експедиторів та міжнародних автоперевізників. Усі в один голос стверджують, що «Євротерминал», як єдиний «портал» до Одеського морського торговельного порту, встановлює кабальні умови для вантажоперевізників. Будь-яка вантажівка, що хоче потрапити до державного Одеського морського торгівельного порту, має заплатити приватному «Євротерминалу» $17 за в’їзд.

Історія настільки нахабна, що в перші місяці президенства навіть Зеленський збудився на таке здирництво та роздав вказівки все виправити. Проте, вже минув другий рік президенства, а монополія «Євротерминалу» залишається недоторканою.

Завдяки чиїм рішенням приватній компанії вдалося поставити свій шлагбаум на в’їзді до державного порту та по-феодальному брати данину за проїзд? Враховуючи, що говоримо ми про Одесу, то здогадатися не важко. Винуватець – Одеська рада, очолювана Генадієм Трухановим.

Так, Одеська міська рада ще у 2016 році прийняла рішення про таку «розстановку» дорожніх знаків, що будь-яка вантажівка, маючи намір потрапити в державний порт, не може оминути приватну дорогу «Євротерминалу». А значить, вимушена платити за в’їзд. Схема діє з 2015 року, тому коштів «свої» приватники зібрали з бізнесу чимало.

До речі, кілька місяців тому Європейська бізнес асоціація назвала цей «приватний шлагбаум» однією з основних причин не бажання іноземних інвесторів активно працювати в Одеському порту.

У 2017 році АМКУ оштрафував «Євротерминал» за монопольне здирництво та «труханівці» вже встигли програти всі суди по оскарженню цього штрафу.

У цьому ж 2017-му Комітет надав рекомендації міськраді припинити це неподобство. Очікувано, Одеська міська рада рекомендації так і не виконала.

У 2019 році через невиконання рекомендацій АМКУ відкрив справу проти місцевої влади та вже не рекомендував, а зобов’язав міськраду забезпечити можливість руху вантажівок «в обхід» «Євротерминалу». І знову зобов’язальну частину рішення, як і рекомендації 2017 року, Одеська міська рада не виконала.

Звісно АМКУ був змушений відстоювати свою правоту та подав позов до суду аби в примусовому порядку змусити Одеську міську раду виконувати рішення українського Антимонопольного комітету.

Проте, господарський суд підійшов до справи «з розумінням» та креативно допоміг «труханівцям» відстояти свої екзотичні доходи. Суд повністю відмовив у задоволенні позову АМКУ з таким обґрунтуванням: відомство в рішенні не встановило конкретного способу виконання зобов’язань, вказавши лише про обов`язок передбачити можливість такого заїзду в обхід «Євротерминалу», тому міськрада можливість звичайно передбачає, але реалізація цієї можливості – то ж не так швидко все, чекайте.

Апеляцію комітет, що не дивно, теж програв. (https://reyestr.court.gov.ua/Review/96539484). Адже, в Одесі виграти якусь справу проти «труханівців» складніше, ніж в Києві проти ДТЕКу.

Тепер чекаємо на вердикт Верховного суду. Тим більш є надія, підкріплена попереднім досвідом, що в Києві одеській владі «порішати» з судами суттєво складніше.

Наостанок, важлива деталь. АМКУ, накладаючи штраф на «Євротерминал», зобов’язав компанію припинити здирництво. Звичайно, вони цього не зробили. І після новин, про закопування сокири війни між Офісом президента та Трухановим, АМКУ вирішив, що нікому «Євротерминал» нічого не винен. І переставлення слів місцями у прайсах та зниження ціни на кілька центів визнав виконанням свого рішення.

До речі, перевізники прямо зараз намагаються стягнути з «Євротерминалу» спричинену констатованим АМКУ порушенням шкоду. Не чужа «Євротерминалу» одеська суддя в позові відмовила. Чекаємо апеляції.

Чому ж «славнозвісна» суддя відмовила компаніям-експедиторам у відшкодуванні шкоди читайте за посиланням https://nashigroshi.org/2021/05/27/rishennia-dlia-yevrotermynalu-pryyniala-suddia-nevinhlovs-ka-cholovik-iakoi-maie-biznes-z-otochenniam-trukhanova-dos-ie/

Юлія Коробова, експертка «Ліги антитрасту»