«ОГТС» виписує тендери під обладнання виробників Заходу, а не України
23.06.2021   //  

Із минулого року ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» провело чотири тендери з обмеженням досвіду експлуатації трубопровідної арматури країнами Заходу на загальну суму 683,88 млн грн. Про це стало відомо з аналізу даних системи «Прозорро».

Йдеться про вимогу документально підтвердженого позитивного досвіду експлуатації пропонованих товарів. Для участі в торгах вимагались листи-відгуки від двох підприємств газотранспортної системи про досвід експлуатації товару протягом двох років та / або референс-лист про досвід експлуатації товару протягом двох років трьома підприємствами газотранспортної системи, який був складений самим учасником або виробником товару.

На обох тендерах щодо регуляторів тиску газу підприємства газотранспортної системи мали знаходитись в Євросоюзі. На одному тендері щодо кранів вимагались листи з ЄС або США, а на іншому – ЄС, США, Великої Британії або Норвегії. В усіх випадках переможцями стали іноземні постачальники, які пропонували продукцію європейського виробництва.

На цьогорічному тендері щодо кранів АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання – Інжиніринг» скаржилось замовнику на дискримінацію. Воно заявило, що планує прийти на тендер як єдиний вітчизняний виробник запірної арматури в Україні та може виготовити такі крани. Однак не може виконати вимогу щодо досвіду експлуатації Євросоюзі, США, Великій Британії або Норвегії, бо не поставляє туди продукцію. На думку «СМНВО-Інжиніринг», усунення від участі в закупівлі національного виробника обмежує цінову конкуренцію, що сприяє закупівлі устаткування за завищеними цінами.

Замовник відповів, що вимагає відповідність стандартам країн Європи (ISO 14313) або США (API 6D). За його словами, він не має достатньо часу на тривалі випробування та методологічних інструментів, які б дали можливість розглянути зразки обладнання виробників з інших країн. Тому, мовляв, і встановив саме такий критерій досвіду, який вважає об’єктивним, оскільки той дозволить придбати якісне обладнання. Ще замовник назвав досвід експлуатації обладнання підприємствами країн походження вищевказаних стандартів «досвідом експлуатації з країн з високим рівнем промислової культури та низьким рівнем корупції, який міг впливати на прийняття рішення при закупівлях».

На торішньому тендері щодо кранів «СМНВО-Інжиніринг» відхилили саме за відсутність досвіду експлуатації товару в ЄС або США. Іншою претензію було те, що вона подала не свої аналогічні договори, а АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання».

Сумська компанія оскаржувала відхилення в АМКУ. Але адмінколегія визнала його правомірним, бо тендерна пропозиція не відповідала вимогам тендерної документації. Що до самої вимоги щодо досвіду експлуатації на Заході, то фірма на неї в АМКУ не скаржилась.

Дата укладення угоди Предмет закупівлі Обмеження по досвіду

 

Постачальник Виробник Економія Ціна угоди
 ще не укладена Регулятори тиску газу ЄС Фірма «Emerson Process Management S.r.l.» (Італія) в консорціумі з «IEC Consulting Ltd» (Великобританія) Фірма «Emerson S.r.l.» (Румунія) 7% 166 600 000
10.06.2021 Крани кульові Ду300-1400 ЄС, США, Велика Британія, Норвегія Фірма «IEC Consulting Ltd» (Великобританія) в консорціумі з «RMT Valvomeccanica S.r.l.» (Італія) Фірма «RMT Valvomeccanica S.r.l.» (Італія) 13% 227 287 867
10.11.2020 Крани кульові Ду300-1400 ЄС, США Фірма «Vorex LLC» (США) Фірма «Pepar S.p.a.» (Італія) 43% 200 000 000
09.12.2020 Регулятори тиску газу ЄС

 

Фірма «Vorex LLC» (США) Фірма «Pietro Fiorentini S.p.A.» (Італія) 58% 89 990 000
Усього: 683 877 867

Довідково:

Британська «IEC Consulting Ltd» зі статутним капіталом 2 британські фунти належить Нілу Роберту Томпсона і Шерил Луїз Томпсон. Вона вперше отримала підряд в Україні.

Керуючим партнером створеної у Пенсильванії в 2016 році фірми «Vorex LLC» (США) є громадянин США Федір Закусило. Він відомий як президент і власник «Liberty Tool International, Inc», створеної у 2016 році в Делавері. Українське представництво «Ліберті Тул Інтернешнл, Інк» брало участь у трубних тендерах «УГВ» та «Укртрансгазу». Із 2017 року «Liberty» отримала держпідрядів на 386,90 млн грн., а «Vorex» – на 491,61 млн грн.

Основними акціонерами «СМНВО – Інжиніринг» є українець Олександр Кисельов (6%) та кіпрська «Інтер Гроус Інвестментс Лімітед» (75%). Кінцевим бенефіціаром є росіянин Володимир Лук’яненко через російське ООО «Профитпром», швейцарську «Torberg Beteiligungen AG» і кіпрські «Inter Growth Investments Limited» та «Stremvol Holdings Limited». Через ці самі фірми він володіє згаданим українським виробником обладнання АТ «СМНВО», яким багато років керував його батько Володимир Лук’яненко-старший.

Компанія входить у «Групу ГМС» Володимира Лук’яненка і Германа Цоя, куди також входять українські АТ «Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування «Насосенергомаш» та АТ «Науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут атомного та енергетичного насособудування». Раніше він називався «Укрхімпроект», а другим бенефіціаром був болгарин Максим Марков, юрист Костянтина Григоришина.

Анна Сорока, «Наші гроші»