Керівництво АМКУ хоче собі зарплати по чверть мільйона в місяць
23.06.2021   //  

Наразі влада готує протягнути через Верховну Раду законопроект 5431. Він розроблений за активної участі представників АМКУ та поданий низку нардепів від «Слуги народу». Окрім суттєвого зменшення можливостей АМКУ по впливу на монополістів та нарощування дискреційно-корупційних можливостей прописано суттєве збільшення заробітних плат керівництву відомства.

Голова АМКУ зможе отримувати до 239 тисяч гривень на місяць, державні уповноваженіпо 230 тисяч. З урахування матдопомог вийде до 3 млн грн на рік. Кожному.

Це досягається за рахунок прив’язки окладів до прожиткового мінімуму, виплати різних премій,  надбавок та матеріальних допомог.

Текст «зарплатної» статті 27 у законопроекті 5431

Стаття 27. Структура, гранична чисельність, штатний розпис, умови оплати праці, матеріально-побутового та іншого забезпечення

Структура, штатний розпис Антимонопольного комітету України та його територіальних відділень затверджується Головою Антимонопольного комітету України в межах видатків згідно з кошторисом доходів і видатків. Гранична чисельність працівників Антимонопольного комітету України та його територіальних відділень затверджується Кабінетом Міністрів України.

Оплата праці Голови Антимонопольного комітету України, державних уповноважених Антимонопольного комітету України, працівників його апарату і територіальних відділень Антимонопольного комітету України, працівників Антимонопольного комітету України та його територіальних відділень, що здійснюють функції з обслуговування, повинна забезпечувати достатні матеріальні умови для незалежного виконання ними службових обов’язків з урахуванням характеру та інтенсивності роботи, стимулювати досягнення високих результатів у службовій діяльності та сумлінну працю, компенсувати фізичні та інтелектуальні затрати працівників.

Умови оплати праці Голови Антимонопольного комітету України і державних уповноважених Антимонопольного комітету України визначаються з урахуванням особливостей цього Закону.

Умови оплати праці державних службовців Антимонопольного комітету України та його територіальних відділень встановлюються відповідно до Закону України “Про державну службу”.

Умови оплати праці працівників, що виконують функції з обслуговування апарату і територіальних відділень Антимонопольного комітету України визначаються постановою Кабінету Міністрів України.

Установлюються такі посадові оклади Голові Антимонопольного комітету України, державним уповноваженим Антимонопольного комітету України, працівникам апарату і територіальних відділень Антимонопольного комітету України відповідно до розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року:

Голова Антимонопольного комітету України – 30;

державний уповноважений Антимонопольного комітету України – 29;

керівник апарату Антимонопольного комітету України – 28;

директор (керівник) департаменту – 27

заступник директора (керівника) департаменту – 25

начальник (керівник) самостійного управління – 26

заступник начальника (керівника) самостійного управління – 24

начальник (керівник) самостійного відділу – 23

заступник начальника (керівника) самостійного відділу – 21

завідувач самостійного сектору – 22

начальник (керівник) відділу у складі управління (департаменту) – 20

заступник начальника (керівника) відділу у складі управління (департаменту)  – 19

завідувач сектору у складі департаменту – 18

головний спеціаліст – 16

провідний спеціаліст – 14

спеціаліст – 12

працівник, що виконує функції з обслуговування апарату Комітету – 10

голова територіального відділення Антимонопольного комітету України – 24;

заступник голови територіального відділення – 18

начальник (керівник) відділу територіально відділення – 16

заступник начальника (керівника) відділу – 14

завідувач сектору територіально відділення – 12

головний спеціаліст територіально відділення – 11

провідний спеціаліст територіально відділення – 10

спеціаліст територіально відділення – 9

працівник, що виконує функції з обслуговування територіального відділення – 8

Голові, державним уповноваженим Антимонопольного комітету України виплачується:

надбавка за вислугу років у розмірі 3 відсотків посадового окладу за кожен календарний рік залежно від стажу роботи, до якого зараховуються період роботи на посаді, раніше набутий стаж державної служби та періоди роботи, передбачені статтею 46 Закону України “Про державну службу”, але не більше 50 відсотків посадового окладу;

надбавка за інтенсивність праці в розмірі до 100 відсотків посадового окладу;

премія відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи у межах коштів, передбачених у кошторисі на преміювання працівників Антимонопольного комітету України відповідно до затвердженого Антимонопольним комітетом України Положення про преміювання;

матеріальна допомога на оздоровлення під час надання щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати зазначених посадових осіб.

Голові, державним уповноваженим Антимонопольного комітету України може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Рішення про виплату та конкретний розмір надбавки за вислугу років, надбавки за інтенсивність праці, премії, матеріальної допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань Голові, державним уповноваженим Антимонопольного комітету України приймається в порядку, установленому наказом Голови Антимонопольного комітету України, в межах затвердженого фонду оплати праці.

При цьому рішення про виплату надбавки за інтенсивність праці, премії, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань:

Голові Антимонопольного комітету приймається за погодженням з Міністром Кабінету Міністрів України згідно з поданням  керівника апарату Антимонопольного комітету України

першому заступнику та заступнику Голови Антимонопольного комітету України приймається за погодженням з Головою Антимонопольного комітету України згідно з поданням керівника апарату Антимонопольного комітету України.

Розмір та порядок встановлення надбавок, премій, інших виплат державним службовцям апарату і територіальних відділень Антимонопольного комітету України, визначаються Законом України “Про державну службу”.

Розрахунок максимальної зарплати Піщанської та членів АМКУ за новим законопроектом

(Ми зробили цей розрахунок на основі даних законопроекту, існуючих уявлень про бухоблік та на основі припущення, що усі коефіцієнти будуть використовуватись «на повну гучність»).

Посада Голова АМКУ Держуп
Коефіцієнт до прожиткового мінімуму 2 270 грн 30 29
Оклад 68 100 65 830
надбавка за вислугу років у розмірі 3 відсотків посадового окладу за кожен календарний рік залежно від стажу роботи, до якого зараховуються період роботи на посаді, раніше набутий стаж державної служби та періоди роботи, передбачені статтею 46 Закону України “Про державну службу”, але не більше 50 відсотків посадового окладу
Стаж роботи (НГ взяли примірну середню кількість років для цього складу АМКУ) 25 років
Надбавка за вислугу років, грн. 50% 34 050 32 915
Надбавка за інтенсивність праці в розмірі до 100 відсотків посадового окладу 100% 68 100 65 830
премія відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи у межах коштів, передбачених у кошторисі на преміювання працівників АМКУ відповідно до затвердженого АМКУ Положення про преміювання 100% 68 100 65 830
Матеріальна допомога на оздоровлення під час надання щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати зазначених посадових осіб 1 раз на рік/умовно 65 000 65 000
Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника 65 000 65 000
Місячний фонд, грн 238 350 230 405
Всього, грн в рік 2 990 200 2 894 860

Це в чотири рази більше, ніж держуповноважені отримують зараз. Це дані про задекларовані ними доходи з реєстру НАЗК (дані про запаси грошей ми додали просто для ілюстративності). В середньому за місяць їхні доходи становили близько 50-60 тис грн (див таблицю нижче). І це, до речі, було більше, ніж за часів Юрія Терентьєва на початку 2019 року, коли держуповноважені отримували в районі 40-50 тис грн на місяць.

 

Держуповноважений АМКУ Заробітна плата отримана за основним місцем роботи за весь 2020 рік, грн Задекларовані гроші готівкою і у банках (також членів сімї)
Піщанська Ольга Станіславівна 655 703 4 084 615 UAH, 150 000 USD, 24 534 EUR
Музиченко Ольга Валеріївна 308 133
(призначена 31 серпня)
215 781 UAH, 69 144 USD, 29 361 EUR
Буроменська Наталія Любомирівна 672 487

 

57 416 UAH, 20 000 USD, 154 EUR
Нечитайло Ольга Михайлівна 680 508 251 775 UAH, 25 927 USD, 3 000  EUR
Копайгора Ірина Іванівна 602 154 474 391 UAH, 60 000 USD, 50 000 EUR
Коноплянко Анжеліка Олександрівна 737 075 248 081 UAH, 38 353 USD, 2 000 EUR
Тищик Сергій Миколайович 594 003 5 603 574 UAH, 490 003 USD, 10 689 EUR
Горобець Богдан Вадимович 214 894
(призначений 12 жовтня)
72 278 UAH

У законопроекті вказано, що оплата праці членів АМКУ  «повинна забезпечувати достатні матеріальні умови для незалежного виконання ними службових обов’язків з урахуванням характеру та інтенсивності роботи, стимулювати досягнення високих результатів у службовій діяльності та сумлінну працю, компенсувати фізичні та інтелектуальні затрати працівників».

Ви вірите, що підвищення у чотири рази зарплати тим самім робітникам зробить їх у чотири рази працьовитішими та розумнішими? І що нові корупційні дірки у цьому самому законі не зроблять їх повними неробами та утриманцями на шиях платників податків?

Для кращого розуміння нашого скепсису просто наведемо кілька останніх перлів членів АМКУ, яким керує подруга дружини Зеленського, що перейшла у Комітет прямо з «Метінвесту»:

І це заголовки лише за останні пару місяців…

Блог від: Юрій Ніколов