Суд відмовився визнавати неправомірною бездіяльність АМКУ щодо «Великого будівництва» Зеленського
22.06.2021   //  

Господарський суд Києва 22 квітня відмовив у позові низки громадських діячів до Антимонопольного комітету стосовно їх вимоги аби АМКУ взяв до розгляду заяву щодо антиконкурентних дій Укравтодору на тендерах. «Ліга антитрасту» повідомила про подачу апеляції на це рішення суду.

Позов проти бездіяльності АМКУ подавали Денис Бігус, Віталій Шабунін, Олекса Шалайський, Юрій Ніколов та Агія Загребельська.

АМКУ вирішив не розглядати їхню заяву, бо Укравтодор нібито не порушив жодні права заявників.

В заяві іде мова про те, що Укравтодор своїми дискримінаційними «заточками» та неправомірними діями призвів до того, що у 2020 році більшість державних контрактів на десятки мільярдів бюджетних гривень без конкуренції розподілили між собою шість фаворитів Укравтодору.

«А в 2021 році ми можемо вже впевнено констатувати наявність монополії на ринку – більше 50% підрядів розподілили між собою три компанії «Автомагістраль-південь», «Онур» та «Автострада». Такої вражаючої статистики ми не бачили навіть за часів Януковича, який також полюбляв монополії, проте, як виявилося, менше за Зеленського», – відмітили у «Лізі антитрасту».

Наслідком таких дій Укравтодору активісти вважають завищену вартість ремонту та будівництва доріг, оплачену усіма громадянами України, які платять за паливо або як користувачі громадського транспорту, або заправляючи власні автівки – у ціну палива включено податок, який і спрямовується до держбюджету для ремонту доріг.

«Порушені перш за все наші права. Але АМКУ не хоче це визнавати, бо інакше споживачі можуть стати справжнім рушієм антитрастових процесів у державі та швидко проведуть деолігархізацію навіть без законодавчого спаму президента. Скажемо відверто, ми сподівалися, що рішення суду буде на користь позивачів, оскільки не уявляли, як в цій ситуації можна прийти до якихось інших висновків. Але, як виявилося, коли побудова монополії дахується з Офісу президента – можливо все», – наголосила «Ліга антитрасту».