Російські автобуси ПАЗ «забанили», але вони повернулись на тендери в Україну як білоруські
22.06.2021   //  

Комунальне підприємство «Новобузької міської ради «Добробут» Миколаївської області 15 червня за результатами тендеру замовило ТОВ «АК «Інтер Авто-Трейдинг» автобусів на 3,78 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч у Новий Буг поставлять два автобуси ПАЗ-4234-РАП 2021 року випуску по 1,89 млн грн. Вони мають дизельний двигун ЯМЗ-534 Євро 5 та 50 місць, з яких 30 – сидячих.

Гарантійний строк безвідмовної роботи становитиме півтора року або 50 тис км пробігу.

Фірма подала дилерську угоду з дистрибутором ТОВ «Етуаль-Авто» Сергія Макаренка та сертифікат відповідності, в якому виробником зазначене ТОВ «Русавтопром» (Білорусь).

На сайті білоруського «Русавтопрому» сказано, що одночасно з поставкою автотехніки від російських виробників він має своє збиральне виробництво моделей на колісній базі ПАЗ.

У Росії виробником ПАЗів є ТОВ «Павловський автомобільний завод» зі складу концерну «ГАЗ». Рада національної безпеки і оборони України та президент у 2017 році впровадили санкції проти «Павловського автомобільного заводу», ТОВ «Управляюча компанія «Група ГАЗ» і ТОВ «Руські автобуси – Група ГАЗ» на три роки. Торік їхній строк дії продовжили.

А в 2019 році Касаційний адміністративний суд погодився із закарпатським замовником та АМКУ, що автобуси ПАЗ, переобладнані в Україні в шкільні автобуси АС-Р-4234 «Мрія», так само підпадають під заборону на імпорт та продаж бюджетникам.

Вартість договору лише на 0,5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 3,80 млн грн.

До аукціону ТОВ «ТД «Еталон Авто» скаржилось на дискримінацію. Фірма заявила, що всім технічним вимогам відповідають автобуси лише одного виробника, а саме ПАЗ-4234-РАП виробництва російського «ПАЗу». Вона хотіла, щоб замовник змінив такі вимоги:

  • мінімальна ширина автобуса – з 2500 мм на 2300 мм;
  • мінімальна потужність двигуна – з 124,2 кВт на 120 кВт;
  • тип кузова – з «несучий, вагонної компоновки» на просто «вагонної компоновки»;
  • мінімальне число місць загальне (у тому числі посадкових) – з 50 (30+1) на 50 (24+1).

Замовник відповів, що в тендерній документації є вираз «або еквівалент». Він написав, що не заперечує, що його технічним вимогам відповідає автобус ПАЗ-4234-РАП виробництва «Русавтопрому», проте, мовляв, не вичерпно. За його словами, у світі є значна кількість виробників і постачальників, чиї товари яких відповідають вказаним вимогам. На думку замовника, фірма не довела, що у світі лише один автобус ПАЗ-4234-РАП відповідає цим характеристикам і що вона не може запропонувати його або інший аналогічний автобус.

Єдиним конкурентом із такими ж автобусами було кременчуцьке ТОВ «Торговий дім «Комунальна техніка» Василя Чхала і Віктора Чхала. Ніхто не робив кроків на торгах.

Столичним постачальником «Інтер Авто-Трейдинг» володіють Юрій Павлов і директор Андрій Шпак, який у 2019 році був кандидатомсамовисуванцем у нардепи по 193 округу на Хмельниччині. Усього з 2017 року переможець отримав підрядів на 368,50 млн грн.