Несемось. АМКУ Зеленського хоче зменшити розмір покарання для олігархів
22.06.2021   //  

Автор: Агія Загребельська, засновниця “Ліги антитрасту”, держуповноважена АМКУ у 2015-2019 гг.

#новини_з_де_олігархічного_фронту

Розроблена Антимонопольним комітетом реформа відомства (законопроект 5431), серед іншого, передбачає зменшення розміру фінансового покарання порушників та компенсації, яку зможуть з них отримати споживачі.

Головне науково-економічне управління Верховної Ради проти. Але АМКУ все одно наполягає на своєму: олігархи мають платити менше.

В той час як за антитрастовим законодавством США порушник має відшкодувати потерпілим шкоду в потрійному розмірі, Антимонопольний комітет України замість того, щоб збільшити існуючий подвійний розмір пропонує зменшити його на одинарний.

Хороший подарунок монополістам від Зеленського? Я так розумію, що з монополіями олігархів ми вже розібралися та самий час приборкати апетити ненажерливих споживачів, які все відшкодовують та відшкодовують шкоду, наносячи монополіям збитки.

Ось що пише про цю ініціативу Головне науково-експертне управління парламенту:

«Звертаємо увагу на те, що зменшення розміру відшкодування шкоди, «яка заподіяна порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченими пунктами 1, 2, 5, 10, 12, 18, 19 статті 50 цього Закону» з подвійного розміру завданої шкоди, до однократного (зміни до ст. 55 Закону) може негативно позначитися на ефективності захисту осіб, яким завдана відповідна шкода. Крім того, зауважимо, що чинна редакція відповідних положень, зокрема, переслідує превентивну мету, спрямовану на недопущення вчинення порушень».

І така ініціатива АМКУ не прикра помилка. Ми кілька місяців писали, пояснювали, вмовляли відомство не робити цього. Говорили про наслідки такого лояльного до порушників законодавства. Проте, АМКУ продовжує наполягати на цій нормі. Одна з причин такої «упоротості» – це колективні позови про відшкодування в подвійному розмірі шкоди з олігархів-порушників, які «Ліга антитрасту» разом зі споживачами почала подавати до суду. Ці позови стають олігархам в «копійочку». Та навіть якщо вдається з суддями «домовитися» про відмову у їх задоволенні, то домовленості, враховуючи подвійний розмір відшкодування, не дешеві.

Отже, сформований із довірених осіб Зеленського АМКУ знає, що робить олігархам добре, а українцям – шкоду, і свідомо бажає настання цих наслідків.

І це не тільки наша думка та ГНЕУ. Проти цих змін висловилася Асоціація правників України, Американська торгівельна палата, всі незалежні від АМКУ стейкхолдери в сфері антитрасту.

Блог від: Агія Загребельська