Монополіст поставить вакцини проти сказу в диких і свійських тварин на 393 мільйони
22.06.2021   //  

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 27 травня і 16 червня за результатами тендерів замовила ТОВ «Укрветпромпостач» вакцини проти сказу на 392,64 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять:

  • 9,66 млн доз антирабічної вакцини для пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин «Орісвак» шляхом розкидання з літаків по 31,74 грн. У минулому році така вакцина від цього самого постачальника коштувала майже стільки ж – по 31,65 грн.
  • 4,15 млн доз інактивованої антирабічної вакцини для парентеральної імунізації тварин «Рабістар ред» по 13,20 грн. Торік її замовляли майже за такою ж ціною – 13,24 грн.
  • 1,23 млн доз антирабічної вакцини для пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин «Орісвак» шляхом ручного розкидання у зоні NOTAM на сході України, де заборонені польоти літаків, по 25,38 грн. Ціна майже дорівнює минулорічній ціні у 25,26 грн.

Виробником вакцини на виробничих потужностях у Броварах є «Укрветпромпостач», а виробником однієї з діючих речовин вакцини – компанія «Bioveta A.S.» (Чехія).

Єдиними конкурентами на тендерах щодо «Орісваку» були відповідно ТОВ «Аллхім» та ТОВ «Роялті Органік». На торгах стосовно «Рабістару» з переможцем змагались ТОВ «НВП «Аллхім-Сервіс» і ТОВ «Торгівельний двір «Українська товарна спілка». Усі вони є дилерами переможця, адже в Україні більше ніхто не виробляє вакцини від сказу.

Із 2011 року «Укрветпромпостач» виграє всі тендери щодо ветеринарних вакцин проти сказу. Компанія зареєстрована у Броварах по вул. Гельсінської Групи, 23а, де колись знаходилося однойменне держпідприємство, яким у 2002-2006 рр. керував Володимир Солодчук. Державний «Укрветпромпостач» раніше перебував у структурі МінАПК, доки у 2006 р. його не реорганізували в ДП «Центр по забезпеченню протиепізоотичної роботи». У 2001-2003 рр.. він і сам входив до складу засновників своєї приватної тезки.

Наразі засновниками компанії зазначені Галина Кисельова, Світлана Залізняк, Степан Вишневський, Ганна Гончарук і Віталій Троянський, а директором – Ярослав Щарай.

До 2014 р. 59% статутного капіталу належало Олені Солодковій, свого часу прописаній разом із Солодчуком у Запоріжжі. У 2013 р. той представляв ТОВ «Укрветпромпостач».

Після виходу Солодкової з фірми її частку розділили Троянський і Гончарук. На останню раніше була оформлена частка у ТОВ «Запоріжзооветпромпостач», яке мало виробляти таку ж вакцину, але так і не почало «у зв’язку з економічним станом підприємства». «Запоріжзооветпромпостач» теж був спільним бізнесом Солодчука і Солодкової.

За даними телепрограми «Наші гроші», колись ТОВ «Укрветпромпостач» мало спільну адресу і телефони з ТОВ «Бровафарма». А екс-керівник «Бровафарми» Євген Дудко був прописаний разом із колишньою співзасновницею «Укрветпромпостачу» Наталією Дудко.

«Бровафарма» входить до корпорації «Укрзооветпромпостач». Нею нині керує Василь Лісовенко, який очолював громадську раду при Державній ветеринарній та фітосанітарній службі. А заступник Лісовенка Павло Достоєвський був радником голови цієї служби, яка керує ветеринарними управліннями, для яких призначена вакцина від сказу.

У 2014 р. Держветфітослужба увійшла до складу новоствореної Держпродспоживслужби.