Електричний «ручник» генерації проти ринку
20.06.2021   //  

Галина Верцімаха, керівниця напрямку адвокатування комунікаційної платформи «Ліга антитрасту»

Коли ринок електроенергії не працює в інтересах окремих учасників, в Україні включають «ручне» регулювання.

Ринок електроенергії з самого початку викривлений особливими обов’язками, які виконують «Енергоатом» та «Укргідроенерго», продаючи значну частку своєї електрики побутовим споживачам за низькими цінами, та неринковим «зеленим» тарифом.

Та з часом ринкові механізми лише спотворюються через втручання держави.

В травні споживачі зіткнулись з дещо нетиповою для ринку електроенергії ситуацією, коли ціна на ринку на добу наперед (РДН) протягом травня різко знизилась.

Якщо в лютому ціна була 1 680 грн, то в травні вже близько 1 000 грн, а в окремі дні близько 500 грн/МВт-год. При цьому ціна РДН є індикативною, до неї прив’язані контракти на постачання, тобто ціна на ринку двосторонніх договорів.

Причиною такого різкого падіння ціни називали маніпуляції трейдерів, які перепродають електроенергію на різних сегментах ринку.

На всіх трейдерів, а не тих кого «зловили» на маніпуляціях, посипались різноманітні звинувачення: від зриву наступного опалювального сезону, бо ціна на електрику, яка є меншою за її собівартість теплових виробників, не дасть змогу підготуватись належним чином і забезпечити необхідні запаси вугілля, до загрози інтеграції української енергосистеми з європейською енергосистемою ENTSO-E.

Хоча оцінюючи ситуацію справедливо, ключову роль у зниженні ціни мали не маніпуляції трейдерів, а об’єктивні фактори.

Це і загальний температурний режим у травні, і надлишок виробництва електроенергії, зокрема зростання е/е з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ), а також зростання обсягу гідроенергії, чому сприяла сніжна зима та повноводдя річок.

Окремі учасники ринку звертають увагу і на роль у зниженні ціни великих гравців – «Енергоатом», «ГарПок» і «Укргідроенерго», які не змогли законтрактувати на травень значні обсяги е/е. І саме конкуренція між ними зумовила зниження цін.

За даними «Оператора ринку», обсяг заявок на продаж електричної енергії на РДН у травні 2021 порівняно з квітнем збільшився на 3,3% при зменшенні попиту у цей період на 22,7%.

Найбільше на продаж зросли частки «ГарПоку», який реалізує е/е «зелених виробників» – на 7,1% та теплової генерації – на 4,4%.

В сукупності з низьким попитом надмірний обсяг електрики на ринку призвів до падіння ціни на неї.

В результаті маємо загальні звинувачення у маніпуляціях без імен «порушників», перевірок і бажання розібратись в ситуації. Натомість лунають наміри чиновників вирішити питання досить радикальним шляхом.

За результатом наради «через ситуацію з ціноутворенням, що потенційно створює загрозу безпеці постачання електричної енергії споживачам» міністр енергетики запропонував НКРЕКП внести зміни в правила ринку, серед яких – заборона трейдерам і постачальникам продавати е/е на РДН і ВДР, запровадження мінімальної ціни продажу, заміна фіксованого максимального обмеження ціни на розрахункове її значення.

Такі методи боротьби з «маніпуляторами» підтримали найбільші виробники – «Енергоатом», «ГарПок» та теплова генерація ДТЕК.

До чого можуть привести ініціативи «лікувати» проблеми на ринку не ринковими методами, а саме усуненням окремих учасників та обмеженням конкуренції? Та кому це може бути вигідно?

Звісно, до підвищення ціни на електрику та посилення ринкової влади і впливу на ринок тих, хто залишиться – найбільших виробників.

А одночасне послаблення регулювання максимальної ціни та збільшення концентрації ринку однозначно є самогубством.

Оцінивши ситуацію на ринку Регулятор на початку червня прийняв інше рішення, яким заборонив трейдерам і постачальникам продавати на ринку обсяги електроенергії, яких вони не мають.

Тим, хто порушить нове правило, заборонять торгувати спочатку протягом тижня, а у разі повторного порушення – протягом місяця. Але діяти нове правило буде протягом періоду дії карантину. Тобто, маємо тимчасове рішення.

При цьому жодної інформації про факти встановлених порушень, розпочаті перевірки та санкції від органів влади.

Тому, ми не дізнаємось про реальні причини і механізми маніпуляції, як і прізвища їх авторів, якщо звичайно вони взагалі були. В тому числі через те, що «маніпуляторами» можуть виявитися не трейдери, а самі виробники.

Але, як бачимо, падіння ціни на електроенергію, яке окремі фахівці називають наслідком дії ринкових чинників, викликало більш активну реакцію всіх регуляторів та учасників ринку, в першу чергу найбільших виробників.

Які запропонували радикальні та неринкові методи вирішення проблеми – усунути з ринку постачальників електрики та щонайменше 18 трейдерів, які за даними моніторингу НКРЕКП були найактивніші протягом 1 кварталу.

Наслідком цього буде концентрація ринку та зростання ціни. Ми не знайшли аналогічних прикладів у світі, коли на ринку енергетики питання, у тому числі цінові, вирішуютьсяшляхом усунення великої частини учасників ринку.

36% продажу електроенергії на РДН, яку мали в першому кварталі 2021 року трейдери та постачальники, значно посилить роль інших гравців – виробників.

Отримавши від держави ласий подарунок, вони можуть зайняти понад 80% ринку продажу електроенергії на РДН.

Отримавши таку значну роль на ринку, найбільші виробники (атомна енергетика – 50% загального обсягу виробництва, ТЕС – 25 %) зможуть легко домовлятися про правила гри на власну користь.

Необхідно взяти до уваги й інші зміни на ринку – зменшення обсягу імпорту електроенергії, що ставить країну в ще більшу залежність від внутрішніх великих гравців ринку, які «провокують» владу на прийняття вигідних собі правил.

На противагу цьому, взимку, коли ціна на е/е зростала через штучно створений тепловою генерацією дефіцит вугілля, пропозиції щодо зменшення концентрації ринку чи розмежування бізнесів з виробництва електроенергії та видобутку вугілля, не лунали.

Проте, в будь-якому випадку сталими лишаються тези головного бенефіціара пропонованих владою рішень – ДТЕК – про відміну верхньої межі ціни на електроенергію, яка в період дефіциту електрики та високої ціни не дає змогу продавати дорожче, та встановлення нижньої межі ціни, яка в періоди профіциту не дасть продавати нижче собівартості.

Бо через відсутність грошей неможливо буде закупити вугілля, відремонтувати ТЕС.

І для системного вирішення проблем в енергетиці увагу в першу чергу треба звернути на те в чиїх руках насправді знаходиться ринок, чи є він конкурентним, встановити чиї конкретно дії викривлюють ситуацію на ринку, негативно впливають на споживачів.

Для цього є всі необхідні інструменти та органи влади. Але не вистачає єдиної злагодженої позиції та активних дій. Ситуативне втручання держави не працює, тим більше, коли це підігрування в інтересах окремих гравців, які тримають державу в заручниках.

А озвучені наміри викинути з ринку велику частину гравців – трейдерів та постачальників негативно відображається на намірах України приєднатись до європейського енергетичного співтовариства. Сумнівно, що розвинений європейський енергетичний ринок захоче приєднати до себе країну, де досі панує ручне управління, підігрування великим гравцям та фактично взагалі відсутній ринок.

Галина Верцімаха, вперше опубліковано у «Бізнес. Цензорі»