Забудовник, який почав зводити ЖК на 20 га лісу у Пуща-Водиці, самовільно прокладає дорогу і ганяє техніку по нацпарку
18.06.2021   //  

Замовник будівництва житлових будинків на ділянці площею 20,94 га по вул. Лісозахисній, 17 в Оболонському районі Києва важкою технікою прокладає дорогу до своєї забудови через 110 квартал Пуща-Водицького лісництва. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Олександр Соколенко 14 червня.

«Сьогодні вдень фактично я, Андрій Хрутьба та ще кілька активістів спільно намагались зупинити важку будівельну техніку, яку забудовник ПП «Продмарт» нахабно ганяє по території НПП «Голосіївський», – зазначив Соколенко.

За його словами, вранці «забудовник у супроводі двох десятків тітушок та двох тракторів знищив перешкоди, що були облаштовані балансоутримувачем на в’їзді у 110 квартал Пуща-Водицького лісництва, та самовільно облаштованою дорогою просто крізь нацпарк став завозити на орендовану земельну ділянку бетонні блоки для зведення паркану».

«Як наслідок – розбита дорога у межах нацпарку, поламані кущі та підлісок», – вказав він.

Активісти викликали поліцію, яка не зважаючи на положення про нацпарк, офіційні картосхеми та інші документи,  змусила їх звільнити проїзд для техніки забудовника. «Тобто замість допомоги службі державної охорони нацпарку, поліція фактично підіграла забудовнику і його порушенням та стала на його захист!», – зазначив Соколенко.

При цьому він додав, що «активно керувала тітушками, що протидіяли службі державної охорони нацпарку», жінка, дуже схожа на депутатку Київради від УДАРу Катерину Кириченко, дружину екс-нардепа Дмитра Андрієвського.

За даними Соколенка, ділянка площею 20,94 га розташована у 92 кварталі Пуща-Водицького лісництва, просто посеред НПП «Голосіївський». У квітні там почали вирубку дерев.

Нагадаємо, у 2007 році Київрада перевела ділянку площею 20,94 га по вул. Лісозахисна, 17 з території рекреаційного призначення до садибної житлової забудови, і передала її в оренду на 15 років, тобто до 2022 року, приватному підприємству «Продмарт» для будівництва малоповерхових житлових будинків.

19 лютого 2015 року Київрада прийняла рішення про розірвання договору оренди ділянки з «Продмартом», включивши ділянку 20,94 га до лісових площ Пуща-Водицького лісництва комунального підприємства «Святошинське ЛПГ».

Втім, 19 червня 2015 року Госпсуд м. Києва визнав це рішення Київради незаконним і скасував його. Апеляція і касація залишили це без змін.

У 2018 році прокуратура звернулася в суд з вимогою розірвати договір оренди з «Продмартом». Прокурор послався на те, що у ході досудового розслідування у кримінальному провадженні від 02.08.2016 № 42016101050000129 встановлено факт порушення вимог земельного законодавства та умов договору. Зокрема, вказане провадження розслідується по ч. 2 ст. 364 КК з посиланням на те, що службові особи Київради в порушення вимог земельного та лісового законодавства, при перевищенні наданих повноважень погодили документацію з землеустрою, на підставі якої в подальшому передано в оренду ділянку площею 20,97 га за адресою: вул. Лісозахисна, 17 в м. Києві. Водночас, порушення умов договору полягало у незавершенні будівництва до 2010 року. Втім, суд не побачив підстав для розірвання договору оренди і у задоволенні позову прокуратурі відмовив.

Відзначимо, що у 2019 році Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції України у Київській області та умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ «ЗІМ Кепітал Груп», ТОВ «Скайпарк Груп», ПАТ «ЗНВКІФ «Дінеро Актив» та іншими. В ході досудового розслідування встановлено, що в протиправному механізмі ухилення від сплати податків службові особи ТОВ «Скайпарк Груп» використовують підприємства, які між собою пов’язані керівниками та засновниками, і серед них –  ПП «Продмарт».

«Продмарт» отримав дозвіл на виконання будівельних робіт по вул. Лісозахисна, 17. У 2018 році в дозвіл було внесено зміни. Підрядником будівництва є ТОВ «Столиця Житлобуд».

Власниками ПП «Продмарт» є Вадим П’ятецький (50%), Наталія Бєлік (33%) і ТОВ «Інтеко ВК» (17%), що входить в групу «Інтеко» екс-нардепа від БПП Дмитра Андрієвського.

П’ятецький також є керівником і власником ТОВ «Столиця Житлобуд». Крім того, П’ятецький є директором ТОВ «Енерджи Карз», власниками якого є ТОВ «Інвент Холдинг» та інвестфонд «Дінеро Актив». Кінцевим власником «Енерджи Карз» є Олександр Заголюк. Раніше Заголюк був співвласником ТОВ «Зім Кепітал Груп» (девелоперська компанія ZIM Capital Group). ZIM Capital Group пов’язують, зокрема, з екс-нардепом Андрієвським, який неодноразово проводив заходи від імені себе і цієї компанії.

З 2016 по 2019 рр Олександр Заголюк був власником ТОВ «База-Урс». Після нього компанією володіє Олексій Константинов – брат колишнього заступника прокурора м. Києва Назара Константинова (2014-2015 рр), який до того у 2013-2014 рр був прокурором Голосіївського району столиці, а перед тим – першим заступником прокурора Деснянського району. Цікаво, що прокурор Константинов відомий самозахопленнями земель у Києві та скандальними забудовами. «База-Урс» хоче забудувати житловими багатоповерхівками 4,39 га у Феофанії, а саме – у провулку Феофанівський, 14-Б і по вул. Метрологічна, 14-Д у Голосіївському районі столиці.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»