«Івченко-Прогрес» замовив у «Мотор Січі» авіаційних двигунів на 767 мільйонів
18.06.2021   //  

ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені Академіка О.Г.Івченко ДК «Укроборонпром» 10 червня замовило АТ «Мотор Січ» авіаційного обладнання на суму 767,19 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Бюро «Прогрес» за 714,76 млн грн. замовило у «Мотор Січі» 15 комплектів деталей і складальних одиниць для складання турбореактивних двоконтурних двигунів АІ-322ФК по 47,65 млн грн. за комплект. Їх поставлять до кінця 2023 року. За даними з відкритих джерел, двигуни АІ-322Ф були розроблені для навчально-бойових літаків Hongdu L-15.

Крім того, цьогоріч поставлять турбогвинтові двигуни АІ-450СР-2 і деталі та складальні одиниці в кількості 83 штуки. Їхня загальна вартість становить $1,88 млн, або 52,43 млн грн., а ціни за штуку в договорі не оприлюднено. Згідно обґрунтування, «Прогрес» уклав контракт на поставку двигунів АІ-800С, для виконання якого потрібно придбати двигуни-прототипи АІ-450СР. Завод «Мотор Січ» є технічним монополістом із виготовлення цих двигунів, тож обидві закупівлі провели за процедурою звітування про укладений договір.

Нагадаємо, торік АМКУ залишив без розгляду заяву китайської фірми «Skyrizon Aircraft Holdings Limited» та групи «DCH» Олександра Ярославського на придбання акцій «Мотор Січі». Цьогоріч у січні РНБОУ застосувала санкції проти «Skyrizon», а в березні Госпсуд м. Києва визнав недійсним рішення АМКУ і зобов’язав його прийняти заяву. Наприкінці 2020 року громадяни Китаю, які зазначають, що вони є акціонерами «Мотор Січі», подали арбітражний позов проти держави Україна на суму не менше $3,6 млрд. Детальніше про ситуацію щодо «Мотор Січі» читайте у роз’ясненні від експертів «Ліги антитрасту».