Суд зобов’язав рідну фірму сина екс-регіонала знести будівлі в урочищі Чорторий, залишені після дострокового розірвання оренди
16.06.2021   //  

Суд зобов’язав ТОВ «Гранд Спорт» повернути Київраді земельну ділянку площею 1,99 га в урочищі Чорторий у Деснянському районі столиці у стані, придатному для її подальшого використання. Про це свідчить рішення Госпсуду м. Києва від 26 травня.

«Гранд Спорт» у 2004 році отримав вказану ділянку в оренду на 25 років для будівництва, експлуатації та обслуговування спортивного автокомплексу за рахунок земель запасу рекреаційного призначення.

Втім, у листопаді 2018 року Київрада прийняла рішення про розірвання договору оренди у зв’язку з невиконанням компанією своїх обов’язків щодо завершення забудови ділянки протягом трьох років з моменту держреєстрації договору та невикористання землі відповідно до її цільового призначення.

«Гранд Спорт» оскаржив це рішення Київради в суді. Справа розглядалася кілька років. Поки у жовтні 2020 року Верховний Суд не залишив рішення Київради чинним.

За таких обставин договір оренди припинився. У держреєстрі речових прав на нерухоме майно право оренди фірми на ділянку припинено 04.09.2020.

У січні 2021 року до суду звернувся заступник керівника Київської міської прокуратури в інтересах Київради, вимагаючи, щоб «Гранд Спорт» повернув ділянку до придатного до користування стану.

Суд встановив, що у листопаді 2020 року було проведено обстеження ділянки, у ході якого встановлено, що там розташовані об’єкти незавершеного будівництва невстановленого призначення, територія огороджена дерев’яним парканом, який частково демонтований, вкрита бур’янами та частково захаращена будівельним сміттям.

Суд зобов’язав ТОВ «Гранд Спорт» привести земельну ділянку у придатний для подальшого використання стан, в тому числі шляхом знесення будівель і споруд, які на ній знаходяться.

Нинішнім засновником ТОВ «Гранд спорт» є АТ «ЗНВКІФ «Аванпост», 66% якого через компанію «Невавіт Холдінг Енд Файненс (НХФ) Лімітед» належить Дмитру Мельнику.

До 2017 року засновниками «Гранд спорту» були Ігор Шнуренко та Олег Куровський, син екс-нардепа Івана Куровського (2006-2012 – БЮТ, 2012-2014 – ПР). Куровський-старший до 2018 року був засновником ТОВ «Житло-буд», яке проводило будівництво на території Олександрівської лікарні. Цей же «Житло-Буд» збудував ту частину приміщень, яка наразі є на ділянці в урочищі Чорторий.

Нагадаємо, що з ТОВ «Гранд спорт» довелося через суд стягувати 1,27 млн грн пайового внеску по ділянці у Чорториї.