«Укрзалізниця» з подачі Кубракова переступила через закон, щоб злити 3 мільярди
15.06.2021   //  

АТ «Українська залізниця» 14 червня оголосила переговорну процедуру на 3 млрд грн. щодо постачання 100 пасажирських вагонів. Договір заплановано укласти з єдиним учасником – ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод».

Спочатку УЗ проводила конкурентний тендер, але замовника звинувачували в тому, що він прописав технічні вимоги під продукцію єдиного виробника – того ж крюківського заводу. Тоді до Укрзалізниці зверталися виробники з проханням переглянути технічні вимоги на вагони, аби участь в тендері могли взяти європейські компанії. Також на тендер подала свою пропозицію китайська CRRC. У результаті залізничники відхилили з торгів усіх конкурентів «крюківців» та відмінили торги через відсутність конкуренції. І врешті вирішили більше не «грати в конкурентні торги», провівши пряму закупівлю. Індульгенцію на це дав міністр інфраструктури Олександр Кубраков, якого «задокументував» співвласник Крюківського заводу Володимир Приходько (про його російських партнерів див. довідку нижче) на нараді 7 червня:

«Про пасажирські вагони за бюджетні гроші швидше треба проводити переговорну процедуру, якщо не відбувся тендер, підписувати контракт уже  цього місяця».

Це швидке і абсолютно неправомірне рішення, яке підриває засади публічних закупівель. «Укрзалізниця» застосувала переговорну процедуру на підставі п.2 ч.2 Закону «Про публічні закупівлі» – відсутність конкуренції з технічних причин.

«Підтвердженням» відсутності конкуренції стала довідка Львівської філії Дніпровського національного університету залізничного транспорту. В обґрунтуванні замовник вказав, що експерти залізничного університету прийшли до висновків, що жоден виробник (крім КВБЗ) не зможе розробити та поставити 100 вагонів за 12 місяців.

По-перше, висновок залізничного університету не є належним обгрунтуванням відсутності конкуренції. По-друге «експерти» університету розраховували час з «нульового етапу» виробництва – з урахуванням розробки технічних вимог, проведення науково-конструкторської роботи і т.п. Хоча насправді мова йде лише про отримання сертифікату відповідності для вагонів європейського або китайського виробництва, які вже виготовляються роками. Таким чином «експертна» довідка, як і саме обґрунтування переговорної процедури, засноване на маніпуляції та видаванні бажаного за дійсне.

«Укрзалізниця» створює небезпечний прецедент, коли замовник прописує технічні вимоги під конкретного виробника, а потім намагається обґрунтувати переговорну процедури тим, що під ці вимоги потрапляє тільки один виробник.

Іще одним «обґрунтуванням» неконкурентної процедури вказано необхідність виконання бюджетної програми, оскільки кошти на ці витрати закладені саме державному бюджеті. Але «Укрзалізниця» сама провалила підготовку і спричинила загрозу невиконання бюджетної програми. До того ж, за шість місяців, які лишаються, УЗ могла провести конкурентну процедуру і заключити контракт з авансуванням, щоб встигнути використати бюджетні кошти в цьому році. Детально читайте в матеріалі «Вагон проблем: чому Укрзалізниця не змогла купити пасажирські вагони і чим це загрожує».

Але натомість посадовці вирішили, що винні не виконавці, а ProZorro.

Вкупі з виведенням з-під дії закону Київської обхідної дороги і інших закупівель закупівля вагонів можна говорити про загальну тенденцію. Проблеми виконавчої дисципліни списують на складність прозорих процесів, хоча влада переконує, що в усьому винна система, яка не «дає можливості» заключити потрібний контракт.

У підсумку всі ми можемо переплатити близько 15% (або отримати на 15% менше вагонів), ніж, якби закупівля проводилася за конкурентною процедурою. Адже саме на 15% дешевше купейні вагони купує Єгипет за тендером, в якому взяли участь виробники з п’яти країн. До того ж систему неконкурентних закупівель можуть зацементувати на роки. І ми продовжуватимемо платити більше, а отримувати менше.

А для несамовитих прихильників максимальної локалізації і замовленні у своїх без тендерів нагадаємо, що співвласниками ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» є громадянин Росії Гамзалов Станіслав Джахарпович (спонсор ЛДПР Жириновського) та громадянин Естонії  Олег Осіновський, якого Литва звинувачувала в зв’язках з оточенням Путіна.

Володимир Даценко, експерт «Ліги Антитрасту»