Заступниками Кубракова стали «регіонал» від Януковича та «забанена» європейцями укравтодорівка
10.06.2021   //  

Кабінет міністрів  призначив заступниками міністра інфраструктури призначені Юрій Васьков і Анна Юрченко. Такі рішення уряд прийняв на своєму засіданні 9 червня.

Юрій Васьков в 2011-2013 роках керував ДП «Одеський морський торговельний порт», був депутатом Одеської міськради від Партії регіонів.  За даними «Чесно», посаду начальника порту він отримав на день народження, наказ підписав віце-прем’єр Борис Колесніков – тоді віце-президент ФК «Шахтар» Ріната Ахметова. За даними «Економічної правди», в боротьбі Ахметова з сином президента Олександром Януковичем за вплив на порти керівництво Одеського порту орієнтувалося на сім’ю Януковича.

Під кінець каденції управління портом Васькова за  підписом  президента Віктора Януковича була запущена схема по розмитненню всього імпорту, що заходив через Одесу, на приватному «Євротерминалі». А відразу після створення ДП «Адміністрація морських портів України» керувати нею в 2013 році був поставлений Васьков. Після зміни влади Васьков в 2015-2016 роках попрацював заступником міністра інфраструктури Андрія Пивоварського. В 2019 році на президентських виборах був довіреною особою Олександра Вілкула, давнього соратника Ріната Ахметова.

Анна Юрченко призначена заступником міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції. Вона була начальником відділу міжнародного співробітництва Укравтодору, коли держпідприємство очолював міністр Олександр Кубраков. Юрченко стала фігурантом скандалу щодо тендеру Укравтодору на ремонт трьох ділянок траси М-05 Київ-Одеса за гроші Європейського банку реконструкції та розвитку. В підсумку ЄБРР запідозрив в підтасовці замовником документів в пропозиції переможця торгів – турецької «Onur taahhut». І в своєму листі вимагав відсунути від будь-яких  «європейських» процедур працівників  Укравтодору – згадану Анну Юрченко та її заступницю Інну Кучерук. Тоді Кубраков повідомив про заміну в проектах З ЄБРР замішаних  у скандалі своїх підлеглих.

Нагадаємо, Верховна Рада призначила Олександра Кубракова міністром інфраструктури 20 травня, до цього з листопада 2019 року він очолював Укравтодор. Ініціатором кар’єрного підвищення Кубракова став президент Володимир Зеленський. Саме Укравтодор під керівництвом Кубракова освоював основні кошти в проекті Зеленського «Велике будівництво».