Монополізація світового ринку антибіотиків: чи зможе АМКУ захистити українських споживачів від зловживань
10.06.2021   //  

В лютому 2021 року компанія «Sandoz AG» (Швейцарія), що є підрозділом  компанії «Novartis AG» (Швейцарія), підписала  угоду з британською компанією «GlaxoSmithKline Intellectual Property (No. 2) Limited»  (далі – GSK) про придбання бізнесу щодо виробництва цефалоспоринових антибіотиків.

Угода стосується отримання «Новартісом» через підрозділ «Sandoz» глобальних прав на три відомих бренда GSK  Zinnat , Зинацеф і Fortum  (цефалоспоринові антибіотики) більш ніж на 100 ринках світу. Загальна вартість угоди може сягти $500 млн. Процес передачі Zinnat триватиме приблизно чотири роки, а подальше виробництво препарату  планується на головному власному виробничому майданчику Sandoz в Кундлі, Австрія.

Дозвіл на придбання активів компанії  GSK, що дозволяють виробляти, просувати та продавати фармацевтичні препарати має надати і АМКУ. Він у травні розпочав розгляд справи про концентрацію та поглиблене дослідження її впливу на ринок ліків (антибіотиків) з діючою речовиною «цефуроксим» (АТХ-5 J01DC02).

Довідково: Антибіотики – це рецептурні препарати, їх терапевтичне призначення визначається безпосередньо лікарем, виходячи із діагнозу та  стану здоров’я пацієнта. Лікар виписує рецепт, в якому вказує діючу речовину лікарського засобу, форму випуску і дозування.

Кожна діюча речовина передбачає можливість існування декількох лікарських засобів різних виробників. Ліки різних виробників з однією і тією ж діючою речовиною  мають різні торгові назви, є взаємозамінними, а їхні виробники – конкурентами.

 Державний реєстр нараховує 44 лікарських засоби у різних формах випуску та дозуваннях, що містять у своєму складі цефуроксим від різних виробників. В тому числі є препарати учасників запланованої концентрації: Цефуроксим Сандоз, Зіннат та Зинацеф виробництва GSK.

Sandoz і GSK є конкурентами на двох ринках – таблетки Зіннат™ GSK та Цефуроксим Сандоз® у дозуваннях 250 мг та  500 мг та  мають по сім конкурентів по кожному з дозувань, а саме: Аксетин (Македоні ЛТД, Кіпр), Фуроцеф (КРКА, Словенія), Ауроксетил (Ауробіндо Фарма Лтд, Індія), Цетил (Люпін Лімітед, Індія), Цефутил (Фарма Інтернешенал Компані, Йорданія), Аксеф (Нобел Ілач Санаї Ве Тіджарет А.Ш., Туреччина).

Порівнюючи роздрібні ціни на ці ліки в аптеках (сайт https://tabletki.ua),  вбачається, що у споживача є вибір. Відмінність в ціні між аналогічними ліками складає приблизно від 10 до 60%.

Зіннат та Цефуроксим Сандоз мають найбільшу вартість серед конкурентів, різниця цін між ними на рівні 10 відсотків, таблетки Sandoz є найдорожчі.

Одночасно, незважаючи на велику кількість конкурентів на ринку, частка бренду GSK Зіннат є значно більшою порівняно з конкурентами. Та могла сформуватись  завдяки використанню GSK вдалих маркетингових заходів з метою стимулювання продажів із залученням дистриб’юторів, аптек, лікарів.

На  наміри споживача придбати безрецептурну групу ліків може вплинути фармацевт, тоді як придбання рецептурного препарату, тих самих антибіотиків, може рекомендувати лікар.

Що ж зміниться на ринку ліків з діючою речовиною  «цефуроксим» після угоди між  Novartis з GSK?

За заявою генерального директора Sandoz, цефалоспорини займають  найбільший сегмент у світових продажах антибіотиків, і тому, отримання цього бізнесу посилить роль  компанії, як світового лідеру у галузі антибіотиків.

Отже, компанія Sandoz, що займає третє місце у світі з виробництва генеричних антибіотиків, завдяки запланованій концентрації планує стати лідером на ринку цефалоспоринових антибіотиків у світі.

Одночасно із амбітними планами Sandoz виникає ризик в довгостроковій перспективіі впливу цього виробника, як на ринок цефалоспоринових, так і на інші  ринки антибіотиків.

Зокрема, це може бути:

  • усунення з ринку конкурентів, завдяки більш плідній маркетинговій співпраці з вітчизняними дистриб’юторами, аптеками та лікарями;
  • обрання для співпраці лише найбільших вітчизняних дистриб’юторів, які мають розгалуджену структуру по всій Україні і можуть реалізовувати значні обсяги всього асортименту антибіотиків виробництва Sandoz;
  • необгрунтоване підвищення цін (завдяки відсутності будь-якого регулювання з боку держави оптово-відпускних цін виробника).

Інструменти стримання можливого негативного впливу на конкуренцію також є.

АМКУ може використати свою практику надання дозволу із зобов’язаннями щось зробити або утриматися від певної поведінки.

Зараз саме АМКУ відповідальний за те, щоб за результатами оптимізацій лідерами ринків фармацевтичних бізнесів (фактично для зменшення між ними конкурентної напруги), не постраждав кінцевий споживач, яким може стати будь-який з нас.

До прийняття рішення про надання дозволу, АМКУ має опублікувати проєкт зобов’язань, які готові взяти на себе учасники концентрації та за умови виконання яких АМКУ дозволить таку концентрацію (справа вже відкрита 30 квітня).

Довідково: Novartis – друга,  а GSK  – шоста в світі за величиною доходів фармацевтичні компанії.

Оптимізація фармбізнесів Novartis та GSK розпочалася з 2014 року. GSK придбала у  Novartis напрямок вакцин (окрім протигрипозних), а Novartis в свою чергу придбав у GSK активи онкологічного напрямку. А безрецептурні напрямки Novartis і GSK об’єднали та у 2018 році спільна компанія перейшла у власність GSK.

Анжеліка Ізотова, експерт «Ліги антитрасту»