Справжнє італійське «Proseсco», чи одеське «Salute Prosecco» – в чому різниця?
09.06.2021   //  

Апеляційний господарський суд не підтримав антимонопольний штраф українському виробнику вина за обман споживачів та «маскування» під італійського «колегу», повідомила «Ліга антитрасту».

Ще у 2018 році АМКУ оштрафував одеський завод ТОВ «Нива» на 222 тисячі гривень за продаж вин з написами на етикетці «Proseсco», які імітували однойменне географічно захищене ігристе біле італійське вино. «Нива» вже більше двох років оскаржує штраф в судах, але судді так і не можуть остаточно дійти висновку правомірне рішення АМКУ чи ні, справу розглядають повторно.

На перший погляд все очевидно – назва італійських ігристих вин «Proseсco» може бути на етикетці лише тоді, якщо цей напій справді походить з конкретних італійських провінцій.

Так, проте, як виявилось, не зовсім. Судді апеляції дійшли висновку, що:

Позначення PROSECCO є різновидом вина, виготовленого з конкретного сорту винограду та не є позначенням виробника зазначеного вина. Тому, напис можуть використовувати винороби для індивідуального оформлення продукції за умови дотримання вимог маркування та пакування. Якщо його використовувати у складі законно зареєстрованого товарного знаку, як це зробило «Нива» («SALUTE PROSECCO», «SAN MARTINO PROSECCO», «SALUTE PROSECCO WHITE BRUT “), проставляючи при цьому попереджувальне маркування (ТМ), то ніякого порушення не буде. А з яких сортів винограду це вино та як візуально схоже на оригінал – це вже інше питання…

Отож це рішення АМКУ суд скасував. Але! «Нива» штраф таки заплатить і чималий. Комітет, тоді ж таки у 2018 р., виніс ще два рішення стосовно цього вина зі штрафом загальною сумою більше 800 тисяч.

Товариство, крім того, що робило написи на етикетках, «схожі» на відомі бренди, ще й вводило споживачів в оману, вказуючи неправдиві відомості на етикетках своїх вин, зокрема, що вони виготовляються з італійського винограду. А ще розміщувало на пляшках зображення схоже на італійський прапор. Тобто споживачі могли справді подумати, що купують справжнє італійське PROSECCO, з винограду вирощеного в Італії. У цьому питанні суди усіх інстанцій одностайно визнають провину одеського винороба. Питання лише за касаційним.

До речі, НВП «Нива» видавало бажане за дійсне не лише вино. Вермут Fratelli Bianco товариство «замаскувало» під всесвітньо відомий бренд Martini Bianco. За що було також оштрафоване на 795 тис. грн. Товариство це рішення теж оскаржувало у суді, але безрезультатно.

Посилання на рішення суду: https://reyestr.court.gov.ua/Review/96701174

Юлія Коробова, експертка «Ліги Антитрасту»