Міськрада віддала бізнесменам 2,3 гектара під забудову за «туалетною схемою»
07.06.2021   //  

Черкаська міська рада передала ТОВ «Єврокомфорт Актив» 2,34 га землі на будівництво багатоквартирного будинку за «туалетною схемою». Про це пише Сергій Макаренко у «18000».

Йдеться про 4 ділянки, що мають спільну адресу – Байди Вишневецького, 70. Їхня загальна площа – 2,34 га, цільове призначення землі – будівництво та обслуговування багатоквартирного будинку.

Це територія колишньої черкаської військової частини у центрі міста, за 900 м від головної вул. Черкас – бульв. Шевченка. Нині там знаходяться зруйновані склад, колишній навчальний комплекс та клуб.

Історія земельного питання починається з 2020 р. Рік тому, у березні та червні, «Єврокомфорт Актив» зареєстрував право власності на нерухомість, яка знаходиться на цій ділянці. Фірма купила зруйновані будівлі у збанкрутілого банку «БМ-Банк», у якого вони були в іпотеці, за 400 тис грн.

У червні того ж року компанія звернулася до міськради із проханням про виділення у оренду землі, яка була на балансі комунального підприємства «Черкасиінвестбуд». Тоді ж були зареєстровані відповідні проекти рішення, які, правда, міська рада минулої каденції так і не розглядала. Нині «не під запис» уже екс-депутати, згадуючи те питання, характеризують його як «непросте».

«Єврокомфорт Актив» зареєстроване у Черкасах на початку 2020 р., всього за три місяці до того, як воно почало набувати у власність зруйноване майно на Байди Вишневецького 70. На момент голосування за довгострокову оренду 9 січня директором підприємства значився Олексій Шпак – маловідомий підприємець із Черкас. На сьогодні ж директором є Роман Ковальський.

Ковальський – відомий у Черкасах бізнесмен. Він був одним із співвласників готельно-ресторанного комплексу «Апельсин». Також «Апельсин» та «Єврокомфорт Актив» пов’язує між собою Володимир Зозуля. Нині він є співвласником «Апельсину», а свого часу також був співзасновником «Єврокомфорт Актив», проте згодом вийшов із бенефіціарів. Його батько тривалий час був співвласником «Апельсину» разом із Ковальським.

За передачу земельних ділянок у оренду «Єврокомфорт Актив» проголосували майже всі депутатські фракції, окрім «Голосу» та кількох депутатів із лав «Слуг народу» та «За майбутнього».

«Я виїхав на місце і побачив: там дійсно є майно. Воно зруйноване. Колишні радянські склади, які не підлягають відновленню. Звісно, кожна людина може претендувати на землю під майном. Але, наприклад, там є ділянка, що виходить на Байди Вишневецького. І там є цей склад. Але ця ділянка, яка виділяється, в 10-15 разів більше, ніж сам склад. Тут просто величезний шматок землі, який йде не на обслуговування складів, а для забудови», – коментує очільник фракції «Голосу» Віктор Євпак.

За заявою Євпака у обласній прокуратурі відкрили кримінальне провадження за фактом можливого зловживання владою або службовим становищем. Нині його розслідують слідчі поліції.

Експерт з питань містобудування Георгій Могильний розповідає, що ця історія є прикладом  поширеної схеми у забудовників. Він наголошує, що особливих перспектив у судовому порядку розслідування оборудки немає, адже пряме порушення закону відсутнє, а корупційна складова закладена безпосередньо у сам закон.

«Вся суть в тому, що у законі не прописані обмеження щодо площі ділянки, які можуть на пріоритетному праві отримати власники нерухомості. Це один з випадків, коли не треба проводити конкурс: на території ділянки є приватна власність», – коментує він.

Редактор видання «Наші гроші» Олексій Шалайський називає це «туалетною схемою». За його словами, інколи забудовникам, щоб отримати привабливу ділянку, достатньо мати у власності туалет на її території.