«Ліга Антитрасту» заявила в АМКУ на монопольні ціни «Інтерпайпу» для «Укрзалізниці»
07.06.2021   //  

«Ліга антитрасту» звернулася до Антимонопольного комітету із заявою про порушення групою «Інтерпайп» своїм монопольним становищем.

Виробник ПАТ «Інтерпайп НТЗ» та реалізатор продукції ТОВ «Інтерпайп Україна»,  а також дилери на тендерах «Укрзалізниці» встановлювали завищену вартість на колеса та бандажі, яку не могли б собі дозволити, якби була конкуренція.

Монополію «Інтерпайпу» на ринку коліс для залізниці довести не важко. Адже в Україні досі не затверджено стандарту для литих коліс, попри намагання американського виробника вже кілька років цього добитися. Тому, використовуються виключно суцільнокатані колеса.

Виробництво коліс суцільнокатаних здійснює лише декілька підприємств у світі: український «Інтерпайп» та виробники з Російської Федерації і Казахстану. Імпорт російських коліс з об’єктивних причин в Україну неможливий, а сертифікат на казахські колеса наші компетентні установи скасували через нібито не проходження випробувань.

Тому весь цей час на колісних тендерах дилери «Інтерпайпу» вдавали конкурентне змагання один з одним, за що й були оштрафовані в підсумку АМКУ, але знайшли порятунок в київському господарському суді.

З бандажами ситуація схожа.

Конкуренцію «Інтрепайпу» міг би скласти польській виробник. Проте за дивним збігом обставин його інтереси на території України представляє той самий «Інтерпайп» та жодного бандажу, за нашими даними, на митну територію України так і не ввіз.

Не дивно, що в такій ситуації протягом 2018-2020 років єдиним переможцем тендерів «Укрзалізниці» ставало «Інтерпайп Україна».

Лише за цей час на придбання коліс та бандажів «Укрзалізниця» витратила більше 1,3 млрд грн.

При цьому вартість на колеса та бандажі «Інтерпайп» з 2018 року підняв більш ніж вдвічі. Скажете, що цьому могли сприяти об’єктивні економічні фактори? Але ні. Ціни на сталі з на фоні падіння світових цін сталі у той період та посилення гривні. В той час, коли на ринку металургійної продукції спостерігалася загальна тенденція суттєвого зниження вартості продукції, для «Укрзалізниці» вартість товару «Інтерпайпу» тільки зростала.

Більш того, «Інтерпайп» продовжував продавати свої колеса в Росію, але за ціною майже в два рази нижчою ніж для нашого залізничного перевізника.

«Такі зловживання нашого національного виробника – одна з причин збитковості «Укрзалізниці». В подальшому ми це відчуваємо на якості послуг. Не працюючі кондиціонери у вагонах, дах, через який безперешкодно ллють дощі, падаючи полиці… – це все результат паразитування олігархів на державному підприємстві. І щоб боротися з ними не треба приймати якісь нові закони або збирати РНБО. Достатньо пустити конкурентів на ринок та показати «края» вітчизняному монополісту, за які не варто заступати. І все це під силу Антимонопольному комітету та державній компанії, звичайно, за наявності такого бажання в Офісі президента».

За зловживання «Інтерпайп» загрожує штраф у розмірі до 10% річного доходу. Крім цього, Антимонопольний комітет може вжити зі свого боку заходів для усунення бар’єрів вступу на ринок виробників з інших країн, надавши необхідні рекомендації та/або зобов’язання відповідальним державним установам.

Посилання на заяву: https://bit.ly/3uGoyR4