«Журилівці» розіграли 300 тисяч євро на трохи дорожчий метанол для «Смол», ніж торік
06.06.2021   //  

ДП «Смоли» 31 травня за результатами тендеру замовило у SIA «Zodiak Plus» (Латвія) метилового спирту на 300 тис євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 600 т метанолу з умістом основної речовини 99,85% виробництва компанії «BioMSN» (Нідерланди) по 500 євро за тонну. Договір передбачає поставку автотранспортом на умовах DAP Кам’янське. Тобто доставку та експортне митне оформлення оплачуватиме постачальник, а імпортне митне оформлення – замовник.

Раніше «Смоли» замовляли у «Zodiak Plus» метанол на інших умовах – CPT Кам’янське, тобто самостійно здійснювали митне оформлення і оплачували доставку. Торік ціна була на 11% нижчою – 450 євро за тонну, а в 20182019 роках такою ж – 500 євро за тонну. До того, в 2017 році ціна складала 384 євро за тонну, що на 30% дешевше за нинішню ціну.

Як і в минулі роки, метанол оплачуватимуть протягом півроку після його поставки.

Ціна нинішньої угоди на 6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 318 тис євро.

До аукціону не допустили фірму «OSAGAU Chemicals OU» (Естонія) із продукцією ВАТ «Гродно Азот» (Білорусь). Вона не подала проект договору і не вказала прізвище та ім’я підписанта в довідці про відповідність вимогам статті 17 закону «Про публічні закупівлі».

Єдиним допущеним конкурентом із продукцією фірми «Sahara International Petrochemical Company» (Саудівська Аравія) було жовтоводське ПП «Газ Сервіс Плюс», причому ніхто не торгувався. Суперник належить Віталію Ігоревичу Ведуті. Це родич розшукуваного фігуранта «справи Мартиненка» Ігоря Володимировича Ведути – кума Руслана Журила.

Латвійська компанія «Zodiak Plus» на чолі з Даце Шабле заснована в 2014 році українцем Євгенієм Бугою. Раніше Євгеній Буга керував ТОВ «Енерджі трейд груп» – найбільшим постачальником держпідприємств, якими керував вищезгаданий Руслан Журило Це нині відсторонений очільник ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), а перед тим – заступник ексдиректора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергія Дробота.

Нагадаємо, Руслан Журило є фігурантом двох кримінальних проваджень НАБУ: щодо нанесення ОГХК збитків у розмірі 300 млн грн. при реалізації титанової продукції та у згаданій вище «справі Мартиненка» стосовно розкрадань у системі «Енергоатому».